© Pexels/Generic

Egypt: Zdravotníci jsou nuceni volit mezi „smrtí nebo vězením“

  Článek

Egyptské úřady musí okamžitě zastavit kampaň obtěžování a zastrašování zdravotnických pracovníků v přední linii, kteří vyjadřují obavy o bezpečnost nebo kritizují zvládání krize COVID-19 vládou.

Amensty zdokumentovala, jak egyptské úřady používají vágní a příliš široká obvinění ze „šíření nepravdivých zpráv“ a „terorismu“ ke svévolnému zatýkání a zadržování zdravotnických pracovníků, kteří mluví otevřeně. Ústí to v hrozby, obtěžování a represivní administrativní opatření.

 

Ti, na které se úřady zaměřily, kritizovali nebezpečné pracovní podmínky, nedostatek osobních ochranných prostředků (PPE), nedostatečné školení v oblasti kontroly infekcí, omezené testování zdravotnických pracovníků a nedostatečný přístup k základní zdravotní péči.

 

Amnesty International provedla 14 rozhovorů s lékaři, jejich příbuznými, právníky a členy syndikátu a přezkoumala podpůrné důkazy, včetně písemné korespondence a hlasových zpráv od veřejných činitelů.

 

„Namísto toho, aby chránily zdravotnické pracovníky v přední linii řešením jejich legitimních obav ohledně bezpečnosti a živobytí, egyptské úřady řeší krizi COVID-19 jejich obvyklou represivní taktikou. Zdravotničtí pracovníci mají učinit nemožnou volbu: riskovat své životy nebo čelit vězení, pokud se odváží nahlas promluvit,“ řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a advokacie Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

 

„Zdravotničtí pracovníci v Egyptě byli zatčeni, kriminalizováni a trestně stíháni jednoduše za to, že se odvážili vyjádřit obavy ohledně osobní bezpečnosti, a v některých případech jim byl odepřen přístup k odpovídající zdravotní péči. Úředníci často vyzdvihovali zdravotnické pracovníky jako egyptskou „bílou armádu“ za statečné bojování v předních liniích, ale zřejmě s očekáváním, že budou zticha,“ dodal Luther.

 

Podle Syndikátu egyptských lékařů zemřelo nejméně 68 zdravotnických pracovníků v první linii a více než 400 bylo pozitivně testováno od vypuknutí koronaviru v Egyptě v polovině února. Toto číslo nezahrnuje lékaře, kteří zemřeli s příznaky COVID-19 jako je pneumonie, u nichž nebyly provedeny testy. Není započítán ani celkový počet úmrtí zdravotních sester, zubních lékařů, lékárníků, techniků, doručovatelů, úklidového personálu a dalších nezbytných pracovníků, kteří jsou také v přední linii a riskovali své zdraví, aby zajistili lidem přístup ke zdravotní péči a dalším nezbytným službám.

 

Chránit svůj život nebo svobodu?

 

Amnesty International zdokumentovala případy šesti lékařů a dvou lékárníků, kteří byli svévolně zadrženi mezi březnem a červnem notoricky známou Národní bezpečnostní agenturou (NSA) za příspěvky online a na sociálních médiích, které vyjadřovaly jejich obavy ohledně zdraví.

 

28. března NSA zatkla 26letou lékařku Alaa Shaaban Hamidovou v nemocnici v Alexandrii, kde pracuje, poté, co zdravotní sestra použila svůj telefon k nahlášení případu koronaviru na horkou linku ministerstva zdravotnictví. Podle prohlášení Alaa ji ředitel nemocnice nahlásil NSA za to, že obešla jeho mandát a  oslovila přímo ministerstvo. Důstojníci NSA ji poté zatkli přímo v nemocnici. Alaa, která je těhotná, je v současné době zadržována na základě obvinění z „členství v teroristické skupině“, „šíření nepravdivých zpráv“ a „zneužívání sociálních médií.“

 

10. dubna bezpečnostní pracovníci zatkli oftalmologa Hanyho Bakra (36) v jeho domě v Qalyubii za příspěvek na Facebooku, ve kterém kritizoval vládu za odeslání lékařské pomoci do Itálie a Číny.

 

27. května byl další lékař zadržen za napsání článku kritizujícího reakci vlády na COVID-19 a popsal strukturální mezery v egyptském zdravotnickém systému. Podle jeho rodiny čtyři bezpečnostní důstojníci přepadli jeho dům, zabavili mu telefon a notebook a ptali se ho, zda se zúčastnil pohřbu Walida Yehia, který zemřel poté, co byl nakažen virem. Dne 14. června Syndikát lékařů vydal prohlášení upozorňující na to, že taková zadržení vytvářejí „frustraci a strach mezi lékaři.“

 

Zatčení za vyvolání obav ohledně zdravotního systému ale předcházejí COVID-19. V září 2019 bylo pět lékařů zatčeno za zahájení kampaně „Egyptští lékaři jsou rozhněvaní,“ která požadovala reformování zdravotnického systému v Egyptě a zabránění dalšímu „odlivu mozků.“ Zatímco čtyři z lékařů byli následně propuštěni, zubař Ahmad al-Daydamouny je stále za mřížemi za názory, vyslovené on-line, ohledně špatného honorování a pracovních podmínek a nedostatečných zdravotnických zařízení.

 

Bezpečnostní a administrativní hrozby

 

Zdroj z Lékařského syndikátu potvrdil, že lékaři jsou podrobováni hrozbám, výslechům ze strany NSA, administrativnímu dotazování a penále. Řekl: „V tomto ohledu dostáváme mnoho stížností, zatímco mnoho dalších upřednostňuje platit za své vlastní osobní vybavení, aby se tomuto vyhnuli. Oni nutí lékaře, aby si vybrali mezi smrtí a vězením.“ NSA je zastoupen v „krizových výborech COVID-19“ zřízených po celé zemi.

 

Někteří zdravotní pracovníci vyjádřili obavy ohledně své bezpečnosti. Dotazovaní lékaři sdíleli s Amnesty International několik výhrůžných hlasových zpráv, které dostali od okresních zdravotnických pracovníků nebo vedoucích nemocnic.  Hlasové zprávy zjevně ohrožují lékaře, kteří se nehlásí, že budou pracovat s doporučením NSA, což by mohlo vést ke stíháním nebo k řízením, které by mohlo vést ke srážkám výplat. V jedné takové zprávě je lékař, který odmítl pracovat pro nedostatek bezpečných pracovních podmínek, označen jako „zrádný voják“, který si zaslouží aby „utrpěl nejpřísnější trest“.

 

Dopis napsaný a podepsaný guvernérem Severního Sinaje, který má Amnesty k dispozici, varuje: „Každý lékař nebo zdravotní sestra, který odmítne vykonávat svou práci nebo chybí v práci, bude předvolán NSA.“

 

Zdroje z Lékařského syndikátu sdělily Amnesty, že zdravotničtí pracovníci, kteří otevřeně promluvili, byli převedeni do izolačních nemocnic, kde jsou umístěni do karantény pacienti, kteří byli napadeni virem COVID-19, nebo do nemocnic v jiných guberniích. To se dotýká zejména lékařů s již existujícími zdravotními potížemi nebo starších lékařů, kteří jsou více ohroženi.

 

Například, po videu zveřejněném lékařem v Ústřední nemocnici v Deyerb Negm, požadujícím osobní ochranné pomůcky, odkázal ho zástupce ministra zdravotnictví na právní výbor ministerstva zdravotnictví pro dotazování a nechal ho za trest přeřadit do jiné nemocnice.

 

I lékárníci čelí zastrašování a obtěžování za kritizování úřadů. V reakci na stížnost osmi lékárnic v souvislosti s jejich riskantními pracovními podmínkami v lékařském národním institutu Damanhour se ředitel nemocnice 9. května rozhodl je převést do jiných gubernií, daleko od jejich domovů a rodin.

 

„Amnesty International vyzývá egyptské úřady, aby okamžitě ukončily kampaň obtěžování a zastrašování proti otevřeně promlouvajícím zdravotnickým pracovníkům. Kampaň nejen dále podlomuje svobodu projevu v zemi, ale také poškozuje úsilí těch, kteří se vypořádávají se  zdravotní  krizí a vystavuje nebezpečí jejich životy i životy ostatních," uzavřel Philip Luther.

Aktuální petice

  Egypt

Egypt: Zastavte tvrdé zákroky proti LGBT+ komunitě

Počet osob, které byly díky své sexuální orientaci zadrženy egyptskými úřady, se zvýšil na 76, z toho minimálně 32 osob bylo odsouzeno k trestu odnětí svobody od šesti měsíců do šesti let.

Aktuální počet podpisů: 485

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...