© Amnesty International

Turecko: Odsouzení aktivistů je výsměch spravedlnosti a lidským právům

  Článek

Čtyři aktivisti včetně bývalého vedení Amnesty odsouzeni za terorismus.

© Amnesty International

V reakci na absurdní rozsudky za členství nebo napomáhání v teroristické organizaci Fetullaha Gülena mj. pro expředsedu Amnesty boardu Tanera Kilice (6 let a tři měsíce) a exředitelku turecké sekce Amnesty Idil Eserovou (25 měsíců), napsal Andrew Gardner, výzkumník Amnesty pro Turecko, kolegům tenhle vzkaz:

 

Drazí přátelé, 

dnešek, s odsouzením Tanera, Idil, Gunala a Ozlema, byl zdrcujícím zklamáním. Ale když se podíváme na pozitiva - nikdo z těchto čtyř nepůjde do vězení, dokud je v jednání odvolání. Sedm obránců lidských práv bylo osvobozeno. 

Taner byl odsouzen k 6 letům a 3 měsícům vězení za členství v teroristické organizaci Fethullaha Gülena. Idil, Ozlem a Gunal byli odsouzeni na 25 měsíců za pomáhání teroristické organizaci Gülena. 

Rozsudky jsou směšné, doufali jsme, že soud udělá všemu přítrž a zprostí viny všech 11 obránců lidských práv, obzvlášť v procesu, který postrádal jakékoli důkazy absurdních obvinění. Ale nestalo se. Soud se držel fantazií vládní mediální pomlouvačné kampaně a nepodložených obvinění státního zástupce. 

Mluvil jsem s Tanerem; je zklamaný, ale nikoliv překvapený... je v pořádku a vám všem posílá pozdravy. 

Co se stane teď? 

Taner, Idil a další nejsou vystaveni riziku uvěznění, dokud pokračuje odvolací proces. Případ půjde k regionálnímu odvolacímu soudu, který zpravidla rozhoduje do jednoho roku. Pak to půjde na kasační soud, což znamená nejméně čtyři roky, než bude rozsudek definitivní a každá fáze znamená šanci na zproštění obžaloby! Případ Tanera čeká na vyřízení u Evropského soudu pro lidská práva, který by měl rozhodnout o případu dříve, než rozsudek nabude právní moci, s vyčerpáním všech odvolání v Turecku. 

Udělali jsme, co bylo v našich silách. Naše snahy o obhajobu na všech úrovních za poslední tři roky byly tak dobré, jak mohly být. Teď jsme v situaci, kdy máme v následujících 4 nebo 5 letech milníky, abychom dosáhli zproštění obžaloby všech. Dnes jsme nedosáhli výsledku, jaký jsme chtěli, ale nakonec se tam dostaneme. Díky za veškeré vaše úsilí, nebylo marné. S vaší pomocí budeme nakonec úspěšní. Znovu to zvážíme, promluvíme si s Tanerem a ostatními a připravíme plán. Tak s námi zůstaňte i dál. 

S  přáním všeho nejlepšího 

Andy

Aktuální petice

  Turecko

Eren: Právníčka již 100 krát stíhaná

Právnička a bývalá editorka novin Eren Keskinová je hlasitou kritičkou tureckého státu po celá desetiletí. Proslov, který pronesla před 11 roky, rozezlil úřady. V proslovu obvinila stát ze zmasakrování 12letého chlapce Ugura Kaymaze. Podle Eren je zabití tohoto chlapce armádou jen jedna z mnoha skvrn na turecké historii a jak sama říká: „Historie je něco, za co by měly být orgány zodpovědné“. Kvůli tomuto a dalším článkům publikovaným v kurdských novinách, které editovala, byla několikrát obviněná z urážky tureckého státu a jeho prezidenta. Eren stála před soudem už více než stokrát a to především kvůli svému otevřenému postoji k situaci kurdské menšiny v Turecku. V roce 1995 strávila 6 měsíců ve vězení, protože v článku použila slovo „Kurdistán“. Celé řízení proti ní není nic jiného než obtěžování. Erenin jediný zločin je, že trvale vystupuje proti bezpráví. A čas se jí krátí. Více soudních procesů znamená, že může být kdykoli uvězněna na dlouhou dobu.

 

Aktuální počet podpisů: 4305 Náš cíl: 7000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...