Prague Pride bez průvodu, ale stále s Amnesty!

V pondělí 3. 8. odstartuje další ročník “duhového festivalu” Prague Pride - akce na podporu práv LGBT+ komunity, tedy lidí s menšinovou sexuální orientací nebo genderovou identitou. Amnesty bude znovu u toho!

Velká část roku 2020 probíhala kvůli coronavirové krizi v nestandardním režimu a změny se proto nevyhnou ani letošnímu ročníku - kvůli bezpečnostním omezením sice Prahou neprojde klasický duhový průvod, o to pestřejší ale bude doprovodný program, včetně toho s Amnesty!

Online debata na téma LGBT+ ve střední a východní Evropě se zahraničními hosty pořádaná spolu se spolkem Queergeorgaphy se dotkne systematických snah o zbavení LGBT+ občanů jejich práv v evropském regionu. Ať už se jedná o zavádění „zón bez LGBT+ ideologie“ a případy násilí proti LGBT+ v Polsku, zákaz úřední změny pohlaví transgender a intersex lidí v Maďarsku nebo referenda otevřeně zaměřená proti LGBT+ na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Chorvatsku.

KDY?   V pondělí 3. srpna v 19 hodin

KDE?   online

Spolu s organizací Transparent jsme připravili na celý týden program na stánku v Pride Village na Střeláku. Bude tam možné podepsat petici na podporu práv transgender lidí v Maďarsku, natočit vlastní video vzkaz pro maďarského ombudsmana nebo se stát součástí kolektivního uměleckého díla. Lidé se dozvědí aktuální informace a budou s námi moci prodiskutovat, jak se žije transgender lidem v Česku, Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku.

Chybět letos na Střeláku nebude ani tradiční Amnesty Živá knihovna. Místo knížky si budete moct “vypůjčit” živého člověka se zajímavým příběhem, se kterým byste si v běžném životě pravděpodobně nepopovídali, a zeptat se na všechno, co vás zajímá. Živé knížky jsou lidé patřící k různým menšinám žijícím v ČR (národnostním, náboženským, etnickým, sexuálním, genderovým atd.)

KDY?   V pátek 7. srpna v 16 hodin

KDE?   Střelecký ostrov

Srdečně zveme na všechny Amnesty akce!

5.8.2020

Kolem LGBT+ komunity se v zemích V4 utahuje smyčka, říká Žaneta Sladká z Amnesty

Hosty osmé epizody AMNESTYcastu byli kampaňová koordinátorka Amnesty Žaneta Sladká a spoluzakladatel spolku Trans*parent Viktor Heumann.

6.8.2019

Amnesty na Prague Pride nechá nahlédnout do životů menšin a uspořádá „teplou“ veselku uprostřed Václaváku

Společná svatba heterosexuálů, gayů a leseb i možnost nahlédnout do životů menšin. To vše nabídne Amnesty na letošním Prague Pride.

22.6.2020

Studenti stále ve vězení

Amnesty požaduje propuštění nespravedlivě uvězněných studentů

10.1.2020