Chraňte migranty na periferii Evropy, vyzývá Amnesty Evropskou unii

  Článek

Migrace publikován 24.4.2013

24. duben je dnem velké celodenní akce Amnesty před Evropským parlamentem. Předali jsme petici s 50 tisíci podpisy za práva migrantů na hranicích EU.

FOTO: Migranti u břehů italského ostrova Lampedusa

Předložením petice, která má víc než 50 000 podpisů, a celodenní akcí pořádanou 24. dubna před Evropským parlamentem v Bruselu vyzývá Amnesty International Evropskou unii a vlády jejích 27 členských států, aby ukončily vystavování lidí nebezpečí na hranicích a u pobřeží Evropy. Výzva míří ke členům Evropského parlamentu, které žádá o to, aby plnili své povinnosti kontrolního orgánu – tím, že zajistí, aby vlády a další instituce dohlédly na to, jak se zachází s migranty, uprchlíky a žadatele o azyl, kteří přijedou k hranicím EU.

Evropa by se měla stydět. Tisíce jejích obyvatel svým podpisem vyjádřily znepokojení nad tím, co se děje téměř neviditelně na jejích hranicích,“ říká Nicolas Beger, ředitel kanceláře AI pro evropské instituce. „Hranice jsou jedním z několika míst, které můžou unikat podrobné kontrole zemí evropské sedmadvacítky. Migranti tam trpí podle hesla „sejde z očí, sejde z mysli.“

Každý rok se tisíce lidí vydávají na nebezpečnou cestu na lodích zcela nevhodných pro plavbu po moři – v naději, že dorazí do Evropy. Někteří utíkají před válečnými konflikty, jiní před neustálou chudobou. Během posledních deseti let se ale evropské země stále více zaměřují na to, aby zabránily těmto lidem usadit se na území Unie. Politika EU je tak přímo ohrožuje. Země totiž uprchlíky zadržují nebo posílají zpět. Tato opatření přitom často porušují jejich lidskoprávní závazky. Nebezpečná cesta do Evropy má přitom někdy až fatální následky. Minulý měsíc se například utopilo šest Syřanů, když jejich loď ztroskotala v Egejském moři na cestě mezi Tureckem a Řeckem. Mezi mrtvými byla i těhotná 17-ti letá dívka nebo matka s dítětem. Loni v prosinci se zase utopilo 27 uprchlíků, většinou Afghánců, u břehů ostrova Lesbos. Přežil jen 16letý chlapec.

Amnesty International proto žádá větší transparentnost a zodpovědnost na evropských hranicích, aby případná porušování lidských práv nezůstalo nepotrestáno. Země EU by měly zabránit situacím, kdy se uprchlíci dostávají do nebezpečí. 24. dubna proto AI pořádá rozsáhlou akci S.O.S. Europe před sídlem Evropského parlamentu, jehož zástupcům předá petiční archy s podpisy. Symbolická loď uprchlíků pak projede ulicemi Bruselu. Akce S.O.S. Europe proběhne současně v osmi zemích Evropy.

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...