Jeden mrtvý, stovky zraněných i zadržených. Policie v Bělorusku tvrdě potlačila povolební protesty

  Článek

Po vyhlášení výsledků nedělních prezidentských voleb v Bělorusku vyšlo do ulic Minsku tisíce protestujících.

Photo: AP Photo, S. Grits

Podle předběžných výsledků, které v neděli oznámila volební komise opět zvítězila současná hlava státu Alexandr Lukašenko. Ten zemi nepřetržitě vládne tvrdou rukou od roku 1994. Jeho kritici, kteří se postavili za kandidátkou Svjatlanou Cichanouskou, ale tvrdí, že volby byly zfalšované. Ta se rozhodla kandidovat za svého vězněného manžela poté, když jemu i všem dalším opozičním kandidátům neumožnil vládnoucí režim účast v prezidentských volbách.

 

Hned po vyhlášení předběžných výsledků oznámených volební komisí vyšlo tisíce lidí do ulic Minsku a dalších měst. Podle zveřejněných záběrů zasáhla policie proti demonstrantům tvrdě. Těžká technika, slzný plyn, vodní děla i zábleskové granáty. Více než tisíc zadržených lidí, stovky zraněných a jedna osoba zemřela.

 

"Úřady v Bělorusku by měly vědět, že my a celý svět pozorně sledujeme, co se v zemi děje. Použití síly proti pokojným demonstrantům je naprosto nepřijatelné. Nebudeme mlčet a nebudeme stranou, pokud se úřady uchýlí k násilí proti pokojným protestujícím. Dříve či později budou za své činy odpovědní,“ uvedla Marie Struthers, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii.

"Použití síly proti pokojným demonstrantům je naprosto nepřijatelné."

Marie Struthers, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii. 

 

Stovky pokojných protestujících, obránců lidských práv, novinářů či kolemjdoucích, kteří byli od začátku volební kampaně svévolně zadrženi či obviněni musí být okamžitě propuštěni. Všichni vězni svědomí, včetně politických aktivistů Viktar Babaryka a Syarhei Tsihanouski, jimž bylo zabráněno v tom, aby se ucházeli o post prezidenta a byli zatčeni za politicky motivované obvinění, musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni.

 

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2689 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...