Rusko: Nový tlak na občanskou společnost

  Článek

Diskriminace publikován 25.3.2013

Ruská vláda provádí inspekce v desítkách neziskovek, které působí na území státu.

FOTO: vydání výzkumné zprávy AI Rusko o porušování lidských práv v Ingušsku, 2012

Vlna inspekcí v neziskových organizacích v Rusku je výsledkem zintenzivnění tlaku na občanskou společnost poté, co byly v roce 2012 přijaty nové restriktivní zákony. Shoduje se na tom Amnesty International s organizacemi Frontline Defenders a Human Rights Watch.

Úředníci z různých odborů ruské vlády v minulých 2 týdnech prošetřili minimálně 30 neziskových subjektů v Moskvě a mnohem více v dalších 13 ruských regionech.

Inspekce jsou cílené na neziskové organizace, které jsou financované ze zahraničí, a které se zabývají advokační činností.

„Rozsah inspekcí je bezprecedentní a slouží pouze k posílení jakési výhružné atmosféry pro občanskou společnost, která tu panuje,“ řekl Hugh Williamson, ředitel human Rights Watch pro Evropu a centrální Asii. „Ruské autority by měly tento tlak, který trvá už rok, ukončit a ne ho posilovat,“ dodal.

„Už dlouho jsme se báli toho, že nový zákon týkající se neziskovek zacílí na přední kritické organizace. Příval inspektorů v minulých týdnech tuhle naší domněnku bohužel potvrdil. Ještě víc se bojíme toho, že tohle je jen první kolo, a že bude docházet k očerňování a násilnému uzavírání neziskových organizací,“ dodal John Dalhuisen, ředitel AI pro Evropu a střední Asii. V ruské sekci Amnesty International inspekce právě v těchto dnech probíhá. AI si je jistá, že veškerá její činnost probíhá v souladu s ruskými zákony.

Do celé akce jsou zapojena i prokremelská média – např. televize NTV po jedné z inspekcí odvysílala reportáž, ve které podezírala lidi z hnutí Memorial z možného porušení zákona o „zahraničních agentech.“ Už v minulosti stanice odvysílala mnoho materiálů, kde se snažila vykreslit ruskou opozici jako sponzorovanou ze zahraničí.

Více si můžete přečíst v angličtině v článku na amnesty.org.

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...