Uprchlíci stále umírají na nebezpečné cestě za azylem v Evropě

  Článek

Migrace publikován 22.3.2013

Stále více lidí, kteří opustili domovy například v Sýrii nebo Afghánistánu a vydali se na cestu za lepší budoucností v Evropě, riskuje své životy.

Poslední případ je z Řecka – úřady ostrova Lesbos pokračují v hledání těl uprchlíků, kteří se tam pokusili dostat lodí. Od pátku 15. března už záchranáři našli šest těl Syřanů, včetně 17leté těhotné dívky a matky s dětmi. Teď pátrají po dalších třech lidech, které postrádají jejich rodiny. Skupina se pokusila ze Sýrie dostat do Evropy přes Turecko na začátku března.

Ostrov Lesbos leží na jedné z hlavních uprchlických tras do Evropské unie. Například loni v prosinci se nedaleko jeho břehů utopila skupina 21 lidí, převážně Afghánců, poté, co se převrátila jejich loď.

Řecké úřady nedělají pro ochranu uprchlíků dostatek

Z válkou zmítané Sýrie masivně prchají lidé od loňského léta. Mnoho z nich – často celé rodiny i s malými dětmi – se snaží dostat do některého ze států EU, nejčastěji právě Řecka. „Řecko zpřísňuje kontrolu hranic v severní části nazývané Evros. Zabezpečení 10,5 kilometrového úseku dokončily tamní úřady loni v prosinci. Uprchlíci ale nezmizeli, jen si od té doby volí jiné, stále nebezpečnější cesty. Bylo jen otázkou času, kdy se taková tragédie stane,“ říká John Dalhuisen, ředitel programů Amnesty International pro Evropu a Střední Asii. A dodává: „Je nezbytné, aby se řecké úřady snažily zajistit ochranu všech uprchlíků, kteří při hledání azylu do země dorazí. Místo toho je ale řecký azylový systém stále ve větším a větším úpadku. Lidé, kteří utíkají před válečnými konflikty – včetně mnoha Syřanů a Afghánců – a dorazí k břehům ostrova Lesbos, jsou drženi na policejních stanicích v přeplněných místnostech a v hrozných podmínkách. V mnoha případech jsou dokonce ponecháni zcela bez prostředků na ulici.“

Řecké úřady by podle Johna Dalhuisena měly velmi rychle přijmout potřebná opatření, aby se zlepšily podmínky pro uprchlíky, a zároveň ukončit zadržování těchto žadatelů o azyl: „Syřané bez jakýchkoli dokladů, kteří prchají ze své vlasti, nesmí být zadržováni a vydáni k deportaci. Úřady by měly přistupovat k jejich žádostem o azyl na základě spravedlivého a podrobného prošetření situace.“

„Je velmi bolestné vidět, jak se takováto tragédie opakuje u břehů našeho vlastního ostrova,“ okomentovala situaci Efi Latsoudi, řecká aktivistka a členka iniciativy „Village of altogether“, dobrovolnické organizace, která pomáhá tam, kde státní podpora pro uprchlíky a imigranty selhává nebo není možná.

Petice pro Evropský parlament

Amnesty International sbírá až do konce března podpisy pod petici S.O.S. pro imigranty v Evropě. Její text bude předán předsedovi Evropského parlamentu. Právě EP spolu s jednotlivými národními parlamenty hraje zásadní roli při zajišťování veřejné kontroly nad podepsanými dohodami o kontrole společných hranic a odpovědnosti států za jejich přímé i nepřímé negativní důsledky na dodržování lidských práv. Žádáme, aby byl Evropský parlament v tomto ohledu mnohem aktivnější než dosud. Přidáte se?

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...