Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Ostravě by měla napomoci úsilí proti diskriminaci Romů

  Článek

Diskriminace publikován 15.3.2013

Prezident České republiky Miloš Zeman je 15. března 2013 na návštěvě v Ostravě.

Nejen v tomto městě, ale v celé republice čelí Romové diskriminaci v přístupu k bydlení, vzdělávání nebo zdravotní péči i v souvislosti s ochranou před násilným pronásledováním či zastrašováním.

Miloš Zeman v inauguračním projevu prohlásil, že právě činnost pravicových skupin, které podněcují rasovou nesnášenlivost a jsou známy tím, že pořádají protiromské pochody, představuje jeden ze tří nejpalčivějších problémů v České republice. Amnesty International vítá skutečnost, že prezident republiky uznává závažnost a existenci rasově motivovaného násilí, a doufá, že se jménem svého úřadu silně zasadí proti diskriminaci romské menšiny v České republice.

Návštěva Ostravy má v tomto ohledu symbolický význam.

Do mezinárodního povědomí na poli lidských práv se toto město dostalo poté, co Evropský soud pro lidská práva v roce 2007 vynesl rozsudek, podle něhož romské děti čelí diskriminaci v přístupu ke vzdělání. Vyzval Českou republiku k nápravě. Ostrava rovněž čelí kritice za násilné vystěhování více než 40 romských rodin z příměstské oblasti Přednádraží. Z těch, kteří vystěhování odmítali, bylo pouze 35 lidí přestěhováno do vyhovujících bytových prostor, ostatní byli odkázáni na předražené a nevyhovující ubytování.

Prezident republiky by měl využít příležitosti a vyzdvihnout roli, kterou za těchto situací hraje občanská společnost a neziskové organizace, které v České republice bojují proti diskriminaci Romů. Návštěva hlavy státu v Ostravě se odehrává v době, kdy se největší ostravská nezisková organizace věnující se romské menšině, Vzájemné soužití, musí vystěhovat ze svých prostor v centru města. Rozhodnutí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz z ledna 2013 neobnovit sdružení nájemní smlouvu je podle jeho předsedy Kumara Vishwanathana reakcí na postoj, který organizace zastávala v otázce nuceného vystěhování romských obyvatel Přednádraží.

Sdružení Vzájemné soužití v Ostravě už více než 14 let poskytuje sociální služby a právní poradentství v otázkách bydlení, vzdělávání, zdravotnictví, lidských práv a dalších oblastech. Ročně tak jeho pracovníci pomohou více než 850 lidem. Klienty sdružení byli mnohdy Romové, kterým hrozilo vystěhování či kteří se v jeho důsledku octili bez domova.

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...