Amnesty za silnou Smlouvu o obchodu se zbraněmi

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 13.3.2013

Amnesty International ČR usiluje společně s pobočkami Amnesty po celém světě o to, aby konference na půdě OSN v New Yorku 18. – 28. března přijala silnou Smlouvu o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty, ATT).

Každou minutu zemře na světě člověk kvůli použití zbraně. Miliony lidí jsou každoročně zabity, zraněny nebo utlačovány – i to je výsledek nezodpovědnosti a špatně regulovaného obchodu se zbraněmi.

Zatímco svět má jasná pravidla pro mezinárodní obchod s banány nebo dinosauřími kostmi, neexistují celosvětová pravidla pro obchod se zbraněmi.

Amnesty International se už 20 let snaží, aby byla přijata silná mezinárodní smlouva, která ukončí nekontrolovaný transfer zbraní přes hranice, který může vést ke zneužívání lidských práv a porušování humanitárního práva.

USA, Čína, Rusko, Francie a Velká Británie jsou pěti největšími vývozci zbraní na světě a zároveň tvoří skupinu stálých členů Rady bezpečnosti OSN. Proto je zcela zásadní, aby smlouvu podpořily. Schválení v New Yorku v OSN mezi 18. a 28. březnem je testem pro politické lídry světa, jestli se dokážou postavit realitě.

Česká republika přijetí Smlouvy podporuje, i v jejím jednání na poli obchodu se zbraněmi však vidí Amnesty nedostatky. Zejména v hodnocení rizik a transparentnosti transferů.

Amnesty International ČR v rámci kampaně Zbraně pod kontrolou! vyzývá veřejnost k podpoře přijetí silné Dohody jak podpisem online petice, tak zakoupením pohlednice pro Baracka Obamu, prezidenta USA, které jsou největším světovým vývozcem zbraní.

V PONDĚLÍ 18. BŘEZNA, v den zahájení jednání na půdě OSN, VE 12 HODIN přdáme petici s podpisy za silnou Smlouvu o obchodu se zbraněmi velvyslanci USA Normanu L. Eisenovi na ambasádě na Malé Straně, Tržiště 15.

Zvedněte ruku pro kontrolu mezinárodního obchodu se zbraněmi!

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...