Happening Tibet nás pálí! přilákal stovky lidí

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 11.3.2013

Shromáždění před čínskou ambasádou při příležitosti Mezinárodního dne Tibetu se vydařilo. Akci podpořily na místě asi čtyři stovky lidí a skoro 2 tisíce jich přispělo na lungtový památník.

Happening Tibet nás pálí! organizovaný českou sekcí Amnesty International proběhl v neděli 10. března v podvečer před sídlem Velvyslanectví čínské lidové republiky v pražských Dejvicích.

Na čtyři sta lidí přišlo vyjádřit svůj nesouhlas s porušováním lidských práv v Tibetu. Tamní situace se totiž stále zhoršuje.

Přes sto upálených Tibeťanů, tisíce lidí zavřených za protesty nebo šíření informací o Tibetu, miliony lidí, které oslovuje tibetská kultura a volají po osvobození země – ti všichni mají jedno společné. Svými skutky se snaží o to, aby tibetské poslání nezmizelo z tohoto světa. Aby v Tibetu bylo respektováno právo všech lidí vyznávat svou víru a hodnoty a šířit svou kulturu dál.

Pro Tibeťany je takové chování velkým rizikem – jsou však ochotni za své přesvědčení obětovat svobodu, zdraví a dokonce i životy. Vzdali jsme hold těmto odvážným lidem a zároveň poukázali na to, že jejich úsilí není zbytečné. Že i v České republice se najde mnoho těch, kteří o porušování základních práv v Tibetu vědí a otevřeně dávají najevo svůj nesouhlas.

Přes 1700 lidí podpořilo aktivitu Amnesty a prostřednictvím online rozhraní koupili lungtu - tibetskou vlaječku štěstí. Z nich jsme pak vytvořili památník, který připomněl, jaké hodnoty Tibet střeží. Pietní akt, při kterém dobrovolníci vztyčovali siluety symbolizující vždy jednoho z upálených, upozornil na to, kolik zoufalých Tibeťanů je ochotných takto děsivým způsobem skončit svůj život.

Každý, kdo na happening dorazil, taky mohl prostřednictvím foto stánku poslat svůj osobní vzkaz čínským autoritám, anebo naopak lidem, kteří usilují o respektování lidských práv v Tibetu. Akce se stále můžete zúčastnit online.

Podepisovaly se také petice za propuštění tibetského filmaře Dhondupa Wangčchena, který za natočení filmu o Tibetu dostal 6 let vězení, a za kterého česká Amnesty bojuje v kampani 3 minuty stačí. Před šestou hodinou jsme se vydali společně průvodem na benefiční koncert Tibet žije! pořádaný sdružením Lungta.

Děkujeme všem, kteří akci podpořili buď svou přítomností nebo koupením lungty.

DAlší fotografie z happeningu najdete v příloze.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu