Američtí punkeři Anti-flag podporují novým songem Pussy Riot

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 5.2.2013

Novou verzí písničky Toast To Freedom - Přípitek na svobodu se kapela přidává k podpoře Pussy Riot, punkerek vězněných v Rusku.

Americká punk rocková kapela Anti-flag spojila síly se společnostmi Staages Music a Art for Amnesty a výsledkem je nová verze písně Toast To Freedom (Přípitek na svobodu), teď už klasického hitu, který byl napsán původně k 50. výročí založení Amnesty International. Nahrávka je inspirovaná uvězněním tří členek ruské punkové skupiny Pussy Riot. Do prodeje půjde v Evropě 13. února. Zisk z prodeje podpoří Amnesty International.

Nápad vznikl v červenci 2012 během koncertu skupiny v Berlíně, kterým vyjadřovali podporu uvězněným členkám Pussy Riot - Marii Aljochinové, Naděždě Tolokonnikovové a Jekatěrině Samucevičové, kterou později soud podmínečně propustil. V publiku tehdy byl dlouholetý vysoce postavený podnikatel v hudebním průmyslu a zároveň aktivista Jochen Wilms. Ten v roce 2011 spolu se svým přítelem Billem Shipseym z Art for Amnesty vymysleli a koprodukovali původní verzi písničky Toast To Freedom, která se stala fenoménem, zpívaným v mnoha úpravách řadou světových umělců.

Členové skupiny Anti-flag, která dlouhodobě vystupuje na podporu lidských práv, okamžitě souhlasili s tím, že vytvoří vlastní verzi tohohle hitu. Ani ne o tři měsíce později pak skupina původem z Pittsburghu v Pennsylvánii hit nazpívala v historickém berlínském studiu Hansa. Doprovod jim dělala řada speciálních hostů, třeba kytarista kanadské punk rockové skupiny Billy Talent Ian D´sa, Bernd Kurtze z Beatsteaks nebo němečtí Donots. Stejně jako samotní Anti-flag, všichni obdivovali výjimečnou historii studia Hansa, a to dokonce až tak, že používali stejné mikrofony jako David Bowie a Brian Eno, když tam v roce 1977 nahrávali hit Heroes. A výsledkem je mimořádně silné a vzrušující provedení Toast To Freedom, které svou silou vyzývá k aktivitě snad jakékoli publikum.

V doprovodném prohlášení členové Anti-flagu žádají propuštění Pussy Riot. Právě tato skupina je totiž podle jejich slov inspirovala ke vstupu na punk rockovou scénu a uvěznění členek je jasným útokem ruských úřadů na svobodu myšlení, názorů a uměleckého vyjádření. "Právě tato práva přitom musí být respektována a chráněna v jakékoli společnosti, která chce být svobodná", prohlašují Anti-flag.

Členky Pussy Riot byly odsouzeny za loňskou "punkovou modlitbu" v moskevském kostele. Svým protestem chtěly upozornit na provázanost špiček ruské pravoslavné církve s politiky. Podle Amnesty International je ale celý proces politicky motivovaný a jejich čin byl legitimní protestní akcí.

Skupina Anti-flag chce podle svého prohlášení novou nahrávkou vyjádřit podporu a solidaritu Pussy Riot, stejně jako Amnesty International a všem, kdo se staví na stranu práva a utlačovaných. "Pussy Riot nás inspirovaly k tomu nebýt nikdy zticha, když budeme svědky útlaku. Tato píseň je skutečná, je to náš „přípitek na svobodu", uzavírají Anti-flag.

VIDEO Anti - flag k novému songu.

Objednat písničku můžete třeba na iTunes nebo prostřednictvím Amazonu.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...