Kamerun: 3 roky za homosexualitu

Článek

LGBTI publikován 30.1.2013

V prosinci 2012 proběhl v kamerunském Yaoundé soud a Jean-Claudovi Mbedemu po několikaměsíčním podmíněném propuštění potvrdil tříletý trest za údajnou homosexualitu, která je v Kamerunu trestná.

Jan - Claude Mbede je jednou z tváří kampaně AI ČR 3 minuty stačí. Už od června sbíráme v Česku podpisy na jeho podporu a posíláme je do Kamerunu. V létě svitla naděje, že bude Jean - Claude podmínečně propuštěný. Teď ale soud potvrdil původní tříletý trest. Jeho právníci připravují odvolání.

Rozsudek se nám nelíbí a nechceme věc nechat být! Žádáme proto o Vaši další pomoc.

Vaše podpisy jsme průběžně posílali do Kamerunu, teď je ale chceme předat znovu, a to přímo zastupitelskému úřadu spolu s duhovými vlaječkami, symboly svobodné sexuální orientace.

Předání proběhne 20. února v Londýně, kde je nejbližší kamerunský zastupitelský úřad.

Pomozte nám do té doby získat další signatáře petice nebo kupte duhovou vlaječku, kterou předáme za Vás!

Děkujeme, Váš hlas je slyšet a teď je ten správný čas se ozvat ještě víc!

Pozadí trestnosti homosexuality v Kamerunu

Zalíbení v sexuálních vztazích osob stejného pohlaví je v Kamerunu trestným činem a úřady takové chování trestají vězněním nebo týráním. Od roku 2000 se situace jen zhoršuje.

Lidé s odlišnou sexuální orientací jsou v kamerunské vazbě nuceni podstoupit anální lékařské vyšetření. Podle úřadů se tak projeví, jestli je nebo není jejich sexuální orientace skutečná. „Neexistuje absolutně žádné ospravedlnění pro tohle nelegální a degradující vyšetření. Je to porušení lékařské etiky a musí okamžitě skončit,“ dodává k tomu Godfrey Byaruhanga, pracovník AI ve střední Africe. Právníci, kteří chtěli tyto lidi bránit, už čelí výhružkám smrti.

Další porušování lidských práv v Kamerunu

Lidé v Kamerunu jsou vystaveni porušování svých práv, včetně nezákonného zabíjení a týrání. Úřady tak zneužívají justiční systém k potlačení politických oponentů, obránců lidských práv a novinářů, a také jako zbraň k útokům na sexuální menšiny gayů, leseb nebo transsexuálů. Takový je závěr Amnesty International v nové zprávě.

„Je čas ukončit tohle do očí bijící násilí,“ říká Byaruhanga. „Vláda musí jasně říct ozbrojeným silám, že potlačování lidských práv nebude tolerováno. Že pachatelé budou postaveni spravedlnosti a oběti odškodní.“

AI v nové zprávě zdokumentovala řadu případů, kdy bylo zastrašování nebo uvěznění použito k potlačení politické opozice prezidenta Paula Biya. Příkladem je případ Tita Edzoy, bývalého ministra zdravotnictví, který opustil vládu, když se stal prezidentským kandidátem pro volby v roce 1997. Později byl uvězněn na základě obvinění z korupce a teď si odpykává 20letý trest. Během návštěvy ve vězení zástupcům AI řekl: „Žiju v naprosté izolaci a bojím se, že na mě lidé zapomenou.“

Obránci lidských práv a členové jejich rodin jsou vyčerpaní a cítí se ohroženi kvůli své práci, a také proto, že jim vláda neposkytuje žádnou ochranu.

Střelba a nehumánní podmínky ve vězení

Během posledních let byly v Kamerunu desítky vězňů zastřeleny nebo zraněny při pokusu o útěk. Velké množství vězňů je také drženo v poutech a řada jich byla odsouzena k více než 20 měsícům bez jakéhokoli soudního procesu.

Zástupci AI navštívili věznice Kondengui v metropoli Yaoundé a New Bell v Douale a byli zděšeni podmínkami, které tam panují. Poslední návštěva proběhla v prosinci 2012, kdy v těchto dvou věznicích bylo víc než 7 tisíc vězňů. Kapacita je přitom jen 1500! „Je to skoro zázrak, když někdo pobyt ve vězení přežije. Byl jsem vyděšený z toho, co jsem viděl. O kolik horší to ještě může být pro ty tisíce zadržovaných, kteří jsou týráni a naprosto ignorováni všemi úřady?“ říká Byaruhanga. Vězni v Kondengui dostávají například jen jedno jídlo denně a podvýživa je tu naprosto běžná. Podle vedení věznice je většina jejích chovanců mentálně nemocná a zástupci AI viděli některé vězně v davu úplně nahé.

Amnesty International předložila memorandum o porušování lidských práv kamerunské vládě v září 2012, a to zároveň s řadou doporučení. Když ale zemi navštívili zástupci AI v prosinci téhož roku, došli k závěru, že porušování lidských práv v zemi pokračuje ve stále stejné intenzitě. „Vláda tvrdí, jak je neoblomná v prosazování pravidel a zákonů, ale nemá v tomto ohledu moc co ukázat. Musí dokázat, že to myslí vážně,“ uzavírá ve zprávě Byaruhanga.

Zajímá vás problematika? Přečtěte si celý report o stavu lidských práv v Kamerunu.

Podívat se můžete taky na VIDEO.

Aktuální petice

Polsko

Absurdní Polsko: za duhovou svatozář až dva roky vězení

V lednu 2022 byly Elžbieta, Anna a Joanna zproštěny viny po vleklém soudním řízení jemuž předcházelo obvinění z "urážky náboženského přesvědčení". Jednalo se již o druhý osvobozující rozsudek, přesto se úřady proti němu odvolaly ke kasačnímu soudu a všem třem ženám tak opět hrozí vězení.

Aktuální počet podpisů: 4892 Náš cíl: 6000

Podepíšu