Úniky ropy v Nigérii – zlomový rozsudek posouvá případ od výsměchu ke spravedlnosti

  Článek

Násilná vystěhování publikován 28.1.2013

Rozsudek Soudního dvora Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) nařídil nigerijské vládě sankcionovat ropné společnosti za znečištění, které je výsledkem jejich činnosti. Na konci ledna přibyl i další rozsudek z nizozemského Haagu.

Případ komentuje Kolawole Olaniyan, právní expert Amnesty International.

Díky přístupu nigerijské vlády, která dává přednost ziskům před osudy lidí, se ropné společnosti, zejména Shell, již neúnosně dlouho vyhýbají odpovědnosti. V oblasti Bodo, která je ropnými úniky zvláště zasažena, se tak lidé propadají do stále hlubší chudoby, protože nemohou jíst kontaminované ryby ani pít vodu plnou černých skvrn. Prosincový rozsudek je tolik převratný proto, že se zdejší lidé s úniky ropy potýkají už více než padesát let. Soud rozhodl, že nigerijská federální vláda spolu s šesti ropnými společnostmi (Shell, Chevron, Elf Petroleum, Exxon Mobil, Agip Nigeria a Total Nigeria) porušila řadu lidských práv včetně práva na obecně příznivé životní prostředí a práva na přírodní bohatství, která zaručuje Africká charta lidských práv a práv národů, kterou Nigérie ratifikovala v roce 1983.

Podle rozsudku je vláda povinna hnát ropné společnosti bezodkladně k odpovědnosti. Konkrétně to znamená, že stát musí přinutit firmu Shell, aby nejednala v rozporu s vnitrostátními předpisy, a stejně tak je společnosti uloženo zajistit úplné vyčištění ropných skvrn v oblasti Bodo a přiměřeně odškodnit lidi, jejichž životy byly ohroženy. Navíc má Shell prokázat, že podnikl všechny možné kroky k tomu, aby se úniky ropy neopakovaly.

Ropní giganti a místní vlády

Úniky ropy zamořily oblast Bodo, kde žije skoro 70 tisíc lidí

Ovšem toto důležité rozhodnutí přichází po dlouhém období, kdy vláda dávala nesmírně mocné společnosti Shell jednoznačně najevo, že do maření životů lidí nebude zasahovat. Podle informací vyplývajících z amerických diplomatických depeší z roku 2010, které zveřejnil server Wikileaks, má v Shell každé významné ministerstvo na starosti skupina zaměstnanců, kteří mají přístup k veškeré jejich činnosti. Je také zřejmé, že ropné společnosti disponují obrovským vlivem na regulační úřady, které mají jejich působení omezovat. Dosavadní vyšetřování ropných úniků v deltě Nigeru se tak dá označit za výsměch. K dispozici je jen velmi omezené množství informací o infrastruktuře vlastněné společností Shell v této oblasti, avšak je obecně známo, že firma není dlouhodobě schopna ji řádně udržovat, což má tragické následky.

Díky poslednímu rozsudku Soudního dvora a řízením probíhajícím před soudy ve Spojeném království a Nizozemsku, u nichž se vynesení verdiktu čeká příští rok, se ale tato praxe snad chýlí ke konci. Stát tak bude muset začít na společnosti Shell vynucovat dodržování zákonů. Lidé žijící v oblasti Bodo se rozhodli Shell žalovat u britského soudu, protože nigerijský systém regulace ropných společností a odstraňování ropných skvrn zcela selhává. A jelikož se do těžby ropy začínají pouštět i další země po celé Africe, jako je Ghana, Sierra Leone či Kamerun, mohou mít tyto rozsudky dalekosáhlý dopad i mimo Nigérii. Nigérijská vláda a tamní ropné společnosti by tedy měly jít příkladem a zajistit, že ropný průmysl přinese lidem pokrok, místo aby byl příčinou zbytečných tragédií.

Dr. Kolawole Olaniyan, právní poradce, Amnesty International

Nizozemí: společnost Shell je zodpovědná za ropné znečištění a ponese důsledky

Rozhodnutí nizozemského soudu, kterým přiřkl odpovědnost za znečištění delty řeky Niger ropné společnosti Shell, dokazuje, že spravedlnost je možná, ale je extrémně těžké jí dosáhnout, když čelíte tak silné mezinárodní společnosti. Tak reagovala Amnesty International na soudní verdikt, který se týká ropných úniků, zejména v oblasti Bodo v Nigérii. Desetitisíce lidí se tam propadají do stále hlubší chudoby, protože nemohou jíst kontaminované ryby ani pít vodu plnou černých skvrn.

„Jednoduše je to dobrá zpráva. I přesto, že v tomto případě zvládl překonat všechny bariéry jen jeden ze žalobců. Je to něco, co se blíží spravedlnosti,“ okomentovala rozhodnutí soudu ředitelka programu AI pro Afriku Audrey Gaughran. „Soud shledal, že společnost Shell má povinnost postarat se o nápravu, pokud už k nějakým únikům dojde – byť vinou nedovolené manipulace s jejich potrubím.“

Vítězství ale není úplné, protože nároky ostatních žalobců soud zamítl. Podle AI to ukazuje na obrovské překážky, kterým musí lidé v oblasti delty Nigeru čelit, když se domáhají spravedlnosti. Jejich dosavadní životy jsou přitom často úplně zničené ropným znečištěním.

Podle AI je ale důležitý i tento částečný úspěch - a zároveň otevírá další úkoly: „Je jasné, že se vlády musí zaměřit na odstranění hrozivě velkých překážek, kterým lidé čelí, když ženou před soud obrovské nadnárodní ropné společnosti,“ dodává Audrey Gaughran. AI v minulosti zdokumentovala rozsáhlé znečištění ropou v deltě řeky Niger, které vážně oslabuje lidská práva tamních obyvatel. Kromě soudního řízení v Nizozemsku probíhá ještě další ve Spojeném království.

Aktuální petice

  Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...