Soud odmítl přerušení trestu pro členku Pussy Riot

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 17.1.2013

Ruský soud ve středu 16. ledna zamítl žádost Marije Aljochinové o přerušení výkonu dvouletého trestu vězení.

Marija podala žádost s odůvodněním, že se musí starat o svého pětiletého syna. Soud to ale odmítl s tím, že k rodinné situaci odsouzené přihlédl už při vynesení původního dvouletého trestu.

Podle Amnesty International je rozhodnutí soudu jen potvrzením nespravedlnosti celého případu. „Je to další výsměch spravedlnosti. Všechny tři odsouzené zpěvačky neměly být vůbec stíhány. Znovu se ukazuje, jak jsou ruské úřady nekompromisní v potlačování svobody projevu,“ říká David Diaz-Jogeix, zástupce ředitele AI pro Evropu a Střední Asii, „Maria Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová by měly být okamžitě propuštěny.“

Maria Aljochinová, Naděžda Tolokonnikovová a Jekatěrina Samucevičová, kterou soud podmínečně propustil, byly odsouzeny za loňskou "punkovou modlitbu" v moskevském kostele. Svým protestem chtěly upozornit na provázanost špiček ruské pravoslavné církve s politiky. „Verdikt ruského soudu je jen pokračováním jasné politiky ruských úřadů, které potlačují nesouhlas v jakékoli formě,“ připomíná David Diaz-Jogeix.

Podle AI je celý proces s Pussy Riot politicky motivovaný a jejich čin byl legitimní protestní akcí. Maria Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová jsou podle AI vězenkyněmi svědomí, vězněnými výhradně pro mírové vyjádření svých názorů.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...