Izrael a Gaza: Ochrana civilistů je závazná pro obě strany

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 19.11.2012

Po smrti Ahmada al-Dža`abarího, vůdce ozbrojeného křídla hnutí Hamás, čelí civilní obyvatelé v Gaze a jižním Izraeli hrozbě, že znovu propukne vážný ozbrojený konflikt.

“Obě strany by měly co nejrychleji ustoupit od násilí k vyjednávání, aby uchránily životy na obou stranách,” uvedla Ann Harrison, zástupkyně oblastní pobočky Amnesty International pro blízký východ a severní Afriku.

Zabitím Ahmada al-Dža`abarího započala izraelská vojenská operace Obranný sloup, v rámci níž útočí armáda na další místa v Gaze. Navzdory mezinárodním snahám o uzavření příměří na obou stranách umírají civilisté a přibývá raněných.

Jen v týdnu od 8. do 14. listopadu 2012 zabily rakety izraelské armády v pásmu Gazy 5 Palestinců a dalších 50 zranily. Důkazy, které má AI k dispozici, však naznačují, že nejméně dva z těchto útoků bylo nahodilých, což odporuje mezinárodnímu právu. Ozbrojené palestinské skupiny odpálily jen mezi 10. a 12. listopadem přes 120 raket do jižního Izraele. O život přišli 4 lidé.

“Palestinské ozbrojené skupiny z Gazy by měly okamžitě upustit od necílených raketových útoků, a stejného počínání by se měla vyvarovat také izraelská armáda, a vyhnout se útokům do hustě obydlených oblastí, aby tím neohrožovala civilisty,” zdůraznila Ann Harrison.

Je nutné, aby mezinárodní společenství a vlivné státy tlačily na obě strany konfliktu, aby se řídily válečným právem a chránily životy a majetek civilních obyvatel. Amnesty International proto vyzývá k tomu, aby OSN vyslala do Izraele a pásma Gazy co nejrychleji mezinárodní pozorovatele s mandátem bezodkladně, nezávisle a nestranně vyšetřit porušení lidských práv a humanitárního práva, jichž se dopustily ozbrojené jednotky na obou stranách.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...