Happening Čas běží: Otevřete knihy všem dětem

Článek

Diskriminace publikován 9.11.2012

Zahájili jsme kampaň za rovný přístup romských dětí ke vzdělávání

Před Ministerstvem školství vyrostla 8.listopadu pyramida ze "zamčených knih" - symbolizují fakt, že kvalitní vzdělání je pro mnoho dětí, převážně romských, v České republice prakticky nedostupné. Evropský soud pro lidská práva označil před 5 lety praxi umísťování dětí do zvláštních škol za diskriminační a uložil České republice povinnost systém změnit. Změnilo se však velmi málo. Na našem happeningu projevili vůli situaci řešit nejen zástupci neziskových organizací, ale i Ministerstva školství, které hraje klíčovou roli. Snad tedy nezůstane jen u gest!

Více o celé problematice čtěte na webu zmenimeto.cz

Aktuální petice

Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu