Studenti opět vyrazili do ulic českých měst. Sbírali podpisy pro nespravedlivě vězněné

8 škol z celé ČR podpořilo kampaň Amnesty International „3 minuty stačí“, která bojuje za tři vězně svědomí. Tentokrát se přidala i Praha!
Dopisy v ulicích červen 2012
Dopisy v ulicích. To je název akce, která proběhla ve středu 31. října od Plzně až po Brno. Středoškoláci se vydali ve svých městech oslovovat kolemjdoucí a vysvětlovat jim situaci tří tváří letošní kampaně „3 minuty stačí“ – íránské aktivistky za práva žen Beháre Hedájatové, která si odpykává devět a půl roku vězení, tibetského filmaře Dhondhupa Wangčchena, uvězněného na šest let za natočení dokumentu a kamerunského studenta Jean–Claude R. Mbedeho, který byl odsouzený ke třem letům vězení za údajnou homosexualitu. Studenti sbírali podpisy na jejich podporu.

[[ERROR INSERTING IMAGE ID ERROR INSERTING IMAGE ID 1476]] Cílem akce bylo nasbírat 5000 podpisů, právě se sčítají. Ty přibydou k současným více než 12 tisícům podpisů, které Češi na různých akcích nebo elektronicky připojili pod výzvy za propuštění vězňů od června, kdy byla kampaň spuštěná. „V červnu při stejné akci se podařilo studentům získat během jediného dne čtyři a půl tisíce podpisů, což je skvělý úspěch,“ hodnotí situaci Mark Martin, ředitel Amnesty International ČR. „Tentokrát se přidala i Praha a tak věřím, že máme potenciál pětitisícovku pokořit,“ dodává.

Dopisy v ulicích červen 2012
Kampaň „3 minuty stačí“ na pomoc nespravedlivě vězněným pořádá Amnesty International ČR už druhým rokem. Vloni odstartoval kampaň Václav Havel, který osobně podepsal dopisy za propuštění vězňů a připomněl, že to není tak dávno, kdy byl i on nespravedlivě vězněn komunistickým režimem, a že to byla i Amnesty, které se zasadila o jeho propuštění.

"Velkým úspěchem loňské kampaně bylo získání více než 50 000 podpisů na podporu tří vězňů a propuštění jednoho z nich - syrského právníka Muhannada al-Hassáního,“ připomíná loňské výsledky projektu Mark Martin. I letos už slaví kampaň úspěch a přináší důkaz, že hlas Amnesty International a jejích podporovatelů je slyšet: Kamerunec Mbede byl v létě podmínečně propuštěn. Stojí za to bojovat i za ostatní a k tomu velkou měrou aktivní středoškoláci pomáhají. Děkujeme!

Dopisy v ulicích červen 2012

KDE Dopisy v ulicích proběhly?

• Poděbrady

• Brno

• Ústí nad Labem

• Plzeň

• České Budějovice

• Pardubice

• Brandýs nad Labem

• Praha – v hlavním městě se studenti s peticemi pohybovali na Václavském náměstí, náměstí Republiky, náměstí Míru, na Pankráci u Arkád nebo na Andělu před centrem Nový Smíchov.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

28.5.2018

Deník Referendum o Tašiho rozsudku

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.

27.10.2017

Su Čchang-lan propuštěna!

Su Čchang-lan byla ve čtvrtek 26. 10 propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena.