Zdravotní stav íránské laureátky Sacharovovy ceny se zhoršuje

  Článek

Moje tělo moje práva publikován 26.10.2012

Nasrín Sotudíovou, íránskou právničku a obhájkyni lidských práv, nezastihlo dnešní prestižní ocenění za svobodu myšlení v dobrém zdravotním stavu. Děvětačtyřicetiletá žena totiž drží už 10 dní v teheránském vězení hladovku.

Nasrín Sotudíová
Nasrín chce tímto způsobem protestovat proti tomu, že jí íránské úřady nedovolují ve vězení přímý kontakt s její třináctiletou dcerou a pětiletým synem.Vězněná je od září 2010.

„Poslední tři měsíce mohla Nasrín vídat své děti jen za skleněnou stěnou. Věznitelé totiž zjistili, že si na kapesníčky píše svou obhajobu k soudnímu přelíčení, které ji čeká,“ vysvětluje situaci Ann Harrisonová, ředitelka programů pro Střední východ a severní Afriku Amnesty International.

Íránské úřady zakázaly její dceři cestovat a jednou dokonce drželi jejího muže přes noc ve vězení za to, že se se svou rodinou pokusil o pokojnou obhajobu Nasrín.

Navzdory důležitosti rodinných vazeb a rodinného života v Íránu stát vynakládá obrovské úsilí na to, aby rodiny politických vězňů umlčel. „Je to šokující příklad toho, kam až je vláda ochotna zajít, aby zastavila veškerou kritiku,“ dodává Harrisonová.

Tím, že Írán obtěžuje rodinné příslušníky vězňů výhradně s cílem zastavit jejich legitimní veřejné projevy nesouhlasu se situací, ve které se nacházejí jejich blízcí, pošlapává lidská práva a porušuje mezinárodní úmluvy, které se zavázal dodržovat.

Nasrín Sotudíová

Zastupovala vězněné opoziční aktivisty po sporných prezidentských volbách v červnu 2009, mladistvé čelící trestu smrti nebo ženy a vězně svědomí. V září 2010 byla uvězněna v Teheránu na základě obvinění z šíření propagandy a spiknutí s cílem poškodit státní bezpečnost. 22. října byla kvůli podlomenému zdraví z hladovky ze své cely přemístěna do vězeňského léčebného zařízení.

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...