Amnesty International k vývozu zbraní z Česka do Jemenu: Víme, o čem mluvíme!

Amnesty International ČR (AI ČR) se ohrazuje proti výrokům, které zpochybňují její znalost situace v Jemenu v souvislosti s vývozem zbraní z ČR.
Amnesty International ČR reaguje na článek zveřejněný na portálu idnes.cz dne 19. 10. 2012, který se týká dodávek zbraní z Česka do Jemenu. Nesouhlasíme s výroky šéfa Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu pana Jiřího Hynka, které zpochybňují znalost Amnesty International (AI) v této věci.

Pro Amnesty International je kontrola obchodu se zbraněmi za účelem eliminace jejich vývozu do rizikových částí světa, kde by mohly být zneužity, jednou z absolutních priorit. AI vydává k tématu studie a zprávy podpořené výzkumy.

Přímo situaci v Jemenu a nedoporučení dodávek zbraní do této oblasti se věnuje například rozsáhlá zpráva "Arms transfers to the Middle East and North Africa" vydaná v roce 2011.

V létě 2012 byla AI též přítomna jednáním v OSN ohledně Úmluvy o obchodu se zbraněmi (ATT) a k tématu jsou pravidelně zveřejňovány další zevrubné zprávy a studie.

V AI pracuje na problematice obchodu se zbraněmi výzkumný tým spolupracující s řadou dalších vládních i nevládních institucí, v České republice pak AI pravidelně o tématu komunikuje s Ministerstvem zahraničních věcí.

Amnesty International proto zásadně odmítá, že by do problematiky vstupovala „bez znalosti věci“ tak, jak uvedl pro idnes.cz Jiří Hynek.

9.11.2017

INFO.CZ: Britské zbraně v rukou Saúdů páchají zvěrstva v Jemenu. Obchod se za dva roky zvýšil o 500 %

V článku se mimo jiné píše: "Kritikou nešetří ani Polly Trustcottová z Amnesty International. „Tato čísla jsou další připomínkou toho, jak se vláda Spojeného království zřejmě víc zajímá o konečný součet financí za prodej v oblasti zbrojního průmyslu, než o potřebu chránit civilní obyvatelstvo,“ říká analytička zahraničních vztahů z britské pobočky Amnesty Internetional."

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

10.3.2017

Jemen: Hútské milice verbují dětské vojáky do přední bojové linie

Objevily se nové důkazy, že Hútská ozbrojená skupina aktivně verbuje patnáctileté chlapce, aby bojovali coby dětští vojáci v přední bojové linii jemenského konfliktu, prohlásilo dnes Amnesty International. Její zástupci hovořili s rodinami tří chlapců, kteří se tento měsíc stali cílem děsivé praxe porušující mezinárodní právo. Tyto rodiny rovněž potvrdily nábor čtvrtého místního chlapce.