Amnesty International: Švédsko by mělo jasně deklarovat, že Juliana Assange nevydá do USA

  Článek

Moje tělo moje práva publikován 5.10.2012

Švédské úřady by měly dát záruku Velké Británii a Julianu Assangeovi, že nebude vydán do USA v souvislosti s WIkiLeaks, pokud opustí ekvádorskou ambasádu v Londýně a bude ve Švédsku čelit obvinění ze sexuálního násilí.

V návaznosti na jednání britského ministra zahraničí Willama Haguea s ekvádorskými úřady Amnesty dodala, že v případě spoluzakladatele WikiLeaks přišel čas prolomit patovou situaci.

„Pokud budou švédské orgány schopny veřejně potvrdit, že se Assange nakonec neocitne v letadle do USA, když se vydá švédskému soudu, vyřeší to hned dvě věci. Jednak to prolomí současnou patovou situaci a jednak to bude znamenat, že se ženy, které vznesly obvinění ze sexuálního napadení, dočkají spravedlnosti,“ řekla Nicola Duckworth, vrchní ředitelka pro výzkum Amnesty International.

Je důležité, aby státy prokázaly, že se vážně zabývají obviněními ze sexuálního násilí a že respektují práva žen, které podaly stížnosti a obvinily konkrétní osoby.

Amnesty International nemá žádné důkazy, že se Švédsko chystá vydat Assange do USA, ale je zřejmé, že strach z této možnosti hraje nemalou roli ve vzniku současné situace.

Amnesty International se obává, že vynucený převoz Juliana Assange do USA by jej za současných okolností vystavil skutečnému riziku závažného porušování lidských práv, včetně možného porušení jeho práva na svobodu projevu. Zároveň je velké riziko, že by byl ve vazbě v podmínkách, které porušují zákaz mučení a jiného krutého, nelidského či ponižujícího zacházení.

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...