Ústavní soud v Německu: uprchlíci mají právo na stejnou výši podpory jako ostatní

Zlomový verdikt v problematice životních podmínek migrantů vydal německý Spolkový ústavní soud. Shledal, že zákon stanovující speciální výši sociálních dávek pro uprchlíky je protiústavní.

Zákon vstoupil v platnost v roce 1993 po několikaletém úsilí spolkové vlády omezit příliv migrantů do země, zabránit zneužívání práva na poskytnutí azylu a ponechat náročnost financování těchto osob na relativně nízké úrovni. Norma stanovila specifická pravidla, podle nichž byly vypláceny uprchlíkům nižší sociální dávky než jiným osobám, a to navíc primárně v naturáliích.

Na Ústavní soud se obrátil Vrchní zemský soud v oblasti sociálního práva, který řešil odvolání dvou osob, které se odvolaly proti zamítnutí zvýšení sociálních dávek zemským soudem. V jednom případě šlo o pětatřicetiletého uprchlíka, který v SRN neúspěšně žádal o azyl a žije v provizorním příbytku, v druhém případě o dvanáctiletého chlapce žijícího s matkou v pronajatém domě.

Ústavní soud po přezkoumání stávající legislativy dospěl k závěru, že současný zákon je nekompatibilní s právem na důstojné zacházení. Dále označil příspěvky za nedostatečné vzhledem k faktu, že od roku 1993 nedošlo k jejich zvýšení. Vyplácená částka navíc podle soudu nebyla srozumitelně vypočítána.

Ústavní soud proto vyzval zákonodárce, aby zákon neprodleně upravili. Do doby, než se stak stane, nařídil provizorní opatření, v rámci kterého budou sociální dávky uprchlíkům vypláceny podle stejných pravidel jako německým občanům. Opatření je retroaktivní s účinností od roku 2011.

Další podrobnosti si přečtěte v tiskové zprávě Spolkového ústavního soudu.

13.7.2019

Sencov oslavil narozeniny ve vězení

Ukrajinský režisér Oleg Sencov dnes slaví 43. narozeniny.

20.3.2019

Čečenský obránce lidských práv Ojub Titijev dostal čtyřletý trest

Městský soud v Šali v Čečensku odsoudil obránce lidských práv Ojuba Titijeva na čtyři roky v trestní kolonii.

28.11.2018

Soud zamítl propuštění na kauci

Soud dne 26. 11. zamítl žádost o propuštění Ojuba na kauci.

31.8.2018

Nejvyšší lidový soud Číny zamítl Wančhugovo odvolání