Ústavní soud v Německu: uprchlíci mají právo na stejnou výši podpory jako ostatní

Zlomový verdikt v problematice životních podmínek migrantů vydal německý Spolkový ústavní soud. Shledal, že zákon stanovující speciální výši sociálních dávek pro uprchlíky je protiústavní.

Zákon vstoupil v platnost v roce 1993 po několikaletém úsilí spolkové vlády omezit příliv migrantů do země, zabránit zneužívání práva na poskytnutí azylu a ponechat náročnost financování těchto osob na relativně nízké úrovni. Norma stanovila specifická pravidla, podle nichž byly vypláceny uprchlíkům nižší sociální dávky než jiným osobám, a to navíc primárně v naturáliích.

Na Ústavní soud se obrátil Vrchní zemský soud v oblasti sociálního práva, který řešil odvolání dvou osob, které se odvolaly proti zamítnutí zvýšení sociálních dávek zemským soudem. V jednom případě šlo o pětatřicetiletého uprchlíka, který v SRN neúspěšně žádal o azyl a žije v provizorním příbytku, v druhém případě o dvanáctiletého chlapce žijícího s matkou v pronajatém domě.

Ústavní soud po přezkoumání stávající legislativy dospěl k závěru, že současný zákon je nekompatibilní s právem na důstojné zacházení. Dále označil příspěvky za nedostatečné vzhledem k faktu, že od roku 1993 nedošlo k jejich zvýšení. Vyplácená částka navíc podle soudu nebyla srozumitelně vypočítána.

Ústavní soud proto vyzval zákonodárce, aby zákon neprodleně upravili. Do doby, než se stak stane, nařídil provizorní opatření, v rámci kterého budou sociální dávky uprchlíkům vypláceny podle stejných pravidel jako německým občanům. Opatření je retroaktivní s účinností od roku 2011.

Další podrobnosti si přečtěte v tiskové zprávě Spolkového ústavního soudu.

19.1.2017

Odvolací soud posunut

Odvolací soud byl ze dneška přesunut na 16. 2. 2017.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

6.12.2016

Soud s Petrem Jaškem pokračuje 12. prosince

1.11.2016

Aktuálně: Děti do detence nepatří, rozhodl soud