Shell ignoruje výsledky vyšetřování ropných úniků v Nigérii

  Článek

Zastavte mučení publikován 8.8.2012

Výzkumy odborníků dokazují, že příčinou úniků v deltě řece Nigeru je stáří ropovodu a jeho značná koroze. Shell důkazy stále ignoruje a protiřečí si v tom, jestli jde o sabotáže nebo nikoli. A devastující úniky ropy zatím stále pokračují.

Odborníci zkoumali okolnosti posledního úniku ropy z potrubí v oblasti Bodo, který byl zjištěn 21. června 2012 a zastaven byl 30. června. Potvrdili, že potrubí bylo špatně udržované a velmi pravděpodobně k úniku došlo kvůli korozi.

„Vyšetřování úniků ropy v deltě Nigeru je naprosté fiasko. Shell investuje více do své propagace, než aby čelil skutečnosti, že jeho infrastruktura v Nigérii je stará, špatně udržovaná a náchylná k únikům. Ty jsou přitom zničující pro místní obyvatelstvo,“ řekla Audrey Gaughran, ředitelka pro globální problémy v Amnesty International. „Bez ohledu na to, jaké jsou důkazy a co se prokáže, Shell neustále mluví o údajných sabotážích a vyhýbá se odpovědnosti za masivní, devastující znečištění,“ dodala.

Ropovod Shellu je starý a neudržovaný, místní obyvatelé a nevládní organizace uvádějí, že potrubí nebylo vyměněno od roku 1958. Amnesty požádala Shell, aby se ke stáří svého ropovodu vyjádřil, na to již společnost neopověděla.

Amnesty International a CEHRD požádal americkou společnost, Accufacts, která má dlouholeté zkušenosti se zkoumáním ropné infrastruktury, aby prověřila fotografie ropovodu v místě úniku. Accufats se vyjádřil: „Ropa uniká zřejmě kvůli korozi. Jsou zde jasně patrné ztráty vrstev kovu na vnější straně potrubí, to je pak tenčí. Je to dobře poznatelné, ostatně již jsme to viděli na jiných potrubích.“

„Shell uvedů, že to vypadá jako sabotáž, a zcela ignoroval, že je jeho ropovod silně zkorodovaný. To vyvolalo zmatek a hněv místních,“ řekl Stevyn Obodoekwe, programový ředitel programů CEHRD.

Když Amnesty International kontaktovala vedení Shellu a žádala důkazy, které by podpořily tvrzení o sabotáži v Bodo, společnost Shell najednou uvedla, že nikdy netvrdila, že příčinou úniku byly sabotáže. Nově však uvedla, že vyšetřovací tým tvořený členy místní komunity, státními regulátory, zaměstnanci Shellu a zástupci policie, nemohl dokončit svou práci, protože po nich na místě obyvatelé házeli kamení. Svědci z místa vyšetřování však takový incident nepotvrdili, ostatně celému vyšetřování byla přítomna bezpečnostní služba.

Je to právě rok, co Program OSN pro životní prostředí (UNEP) vydal významnou zprávu o dopadech znečištění ropou v deltě Nigeru. Zpráva potvrdila, že Shell že se nedržel ani svých vlastních zásad ve vztahu k údržbě své infrastruktury.

Přes padesát let úniků ropy v Nigérii

K tisícům úniků ropy došlo v deltě Nigeru od doby, kdy se zde rozvinul ropný průmysl v 50. letech. Koroze potrubí a selhání přístrojů jsou zodpovědná za většinu úniků. V posledních letech k nim menší měrou přispívají i sabotáže, vandalismus a krádeže ropy. Shell stále ještě neodpověděl na žádost o informace o všech opatřeních, která by měla zabránit sabotážím a vandalismu.

Letos 3. srpna Amnesty International a CEHRD zveřejnila Zprávu o únicích ropy v Bodo z června a července 2012.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...