Sting koncertuje v Rusku a vzkazuje: odsuzuji zacházení s Pussy Riot!

  Článek

Diskriminace publikován 26.7.2012

Hudebník Sting se připojil k Amnesty International a odsuzuje zacházení ruských úřadů s Pussy Riot, tamní punk rockovou kapelou.

Pussy Riot v lednu 2012

Sting, který zahrál včera v Moskvě a zítra se chystá koncertovat v St. Peterburgu, komentoval událost následovně:

"Je otřesné, že by hudebnice z Pussy Riot mohly čelit trestům vězení až na sedm let. Vyjádření odporu je přece legitimním a nezbytným právem v jakékoli demokracii. Moderní politici musí tuto skutečnost tolerovat. Schopnost odhadnout míru - a smysl pro humor - jsou znakem síly, nikoli slabosti. Doufám, že ruské úřady zcela jistě upustí od svých vykonstruovaných obvinění a umožní těmto ženám, umělkyním, vrátit se zpět ke svým životům a dětem."

Amnesty považuje tyto tři ženy za politické vězně zadržené pouze za pokojné a nenásilné vyjádření vlastního přesvědčení. Amnesty vyzývá ruské úřady, aby trojici žen okamžitě propustily.

"Amnesty bude nadále pokračovat v kampani za jejich propuštění tak dlouho, jak to bude nutné. Jejich podpora roste stejně jako podpora naší písemné kampaně.. Ta se stala velmi populární a dosud se k ní připojilo vice než 12 000 lidí," ujišťuje v podpoře Amnesty International ředitelka její britské pobočky Kate Allen.

Informace o případu

Minulý týden moskevský soud rozhodl, že Pussy Riot musí zůstat v šestiměsíční vyšetřovací vazbě poté, co členky skupiny v únoru zpívaly protestní píseň v hlavním moskevském ortodoxním kostele.

Maria Alekhina, Ekaterina Samutsevich a Nadezhda Tolokonnikova, které jsou obviněny z “chuligánství na základě náboženské nesnášenlivosti”, čelí možnému trestu odnětí svobody až na sedm let. Předběžná slyšení v daném případu již začala a trojici bylo nařízeno zůstat v předsoudní vazbě až do ledna 2013.

Pussy Riot vystoupily s protestní písní “Virgin Mary, redeem us of Putin” (Panno Marie, spas nás před Putinem) v katedrále Krista Spasitele v Moskvě 21. února. Několik z nich mělo kukly. Píseň vyzývala Pannu Marii, aby se stala feministkou a vyhnala Vladimíra Putina. Píseň také kritizovala oddanost a podporu Putinovi prokazovanou některými představiteli ruské ortodoxní církve. Šlo o jedno z mnoha vystoupení určených jako protest proti Vladimíru Putinovi v nadcházejících ruských březnových prezidentských volbách.

Ruské úřady následně 4. března zadržely Mariu Alekhinu a Nadezhdu Tolokonnikovu a 15. března Ekaterinu Samutsevich s prohlášením, že byly maskovanými zpěvačkami. Jedna z žen, Nadezhda Tolokonnikova, přiznala, že je členkou širší skupiny Pussy Riot a že se zúčastnila protestu. Druhé dvě ženy jakoukoli účast na protestu v katedrále popřely.

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...