Lidé umírají na prahu Evropy: EU by měla zajímat záchrana přistěhovalců, shodli se na Lampeduse zástupci AI

  Článek

Migrace publikován 24.7.2012

Tisíce migrantů ze západní a severní Afriky se snaží dosáhnout evropských břehů. Jedním z nejbližších je Lampedusa, ostrůvek o rozloze pouhých 20 km2 ležící jen 113 km od Afriky. Ten hostil minulý týden desítky aktivistů Amnesty International včetně dvou Češek. Společně se snaží upozornit na nepříznivou situaci lidí prchajících ze svých domovů.

Lampedusa je italský ostrov ve Středozemním moři, který se svojí polohou více přibližuje Tunisku, než 205 km vzdálené Sicílii. Jeho břehy jsou tak pro mnohé Afričany nejbližší kýženou evropskou půdou. Tisíce se jich proto vydávají každý rok na nebezpečnou cestu, aby unikly nebezpečí, chudobě nebo ozbrojeným konfliktům ve svých zemích a našly lepší budoucnost. Stovky jich na lodích v neskutečném horku, bez vody a potravin, umírají.

„Nemůžu si ani představit utrpení a hrůzy v libyjských věznicích, které donutily rodiče takhle riskovat životy své a svých dětí,“ říká Nicolas Beger, ředitel Kanceláře pro evropské instituce Amnesty International, sám táta tříletého syna. Byl jedním ze 70 zaměstnanců, aktivistů a podporovatelů Amnesty International, kteří se minulý týden sešli na Lampeduse, aby na děsivou situaci migrantů upozornili a přinutili zodpovědné k akci.

„V roce 2011 způsobila italská vláda na ostrově Lampedusa krizi, když nedokázala přepravit lidi z ostrova na pevninu. Evropa ponechala ostrovany naprosto osamocené v jejich snaze pomoci všem příchozím,“ informoval Beger. „Pro malý ostrov to jistě znamenalo krizi, ale pro ohromné evropské zdroje to byla jen velmi malá výzva,“ upozornil.

„Každý na ostrově přispěl svým dílem, už jen tím, že uprchlíkům poskytl sprchu, chleba nebo dobití mobilu. A tak se místní obyvatelé ptají: když můžeme pomáhat my, proč nemůže naše vláda…?“ shrnuje své zkušenosti z rozhovorů s místními Anna Vaníčková, dobrovolnice AI ČR.

Mezinárodní kemp na Lampeduse

Aktivisti se celý týden scházeli s místními, debatovali, zvažovali možnosti, analyzovali situaci. Veřejným gestem, kdy v moři ze svých těl vytvořili „SOS“, se rozhodli vyzvat EU, aby se začala zajímat o záchranu a pomoc vyčerpaným lidem, kteří dorazí k jejímu pobřeží. Místo toho totiž EU stále usilovněji hlídá své vnější hranice ve snaze udržet takové lidi mimo své území. Amnesty International rovněž kritizuje Itálii kvůli obnovení kontroverzní smlouvy o kontrole hranic uzavřené s Libyí.

Smlouva se týká posílení spolupráce při hlídání libyjských břehů tak, aby byli migranti zadrženi už v Libyi nebo blíže u jejího pobřeží. Tam jsou ale nadále vystaveni závažným porušováním lidských práv. AI proto naléhá na Evropskou unii, aby její členské státy přestaly ignorovat povinnosti, které vyplývají z mezinárodního práva.

„Země EU přijímají jen nepatrnou část z celkového počtu uprchlíků ve světě, přesto se k nesmírnému utrpení těchto lidí otáčejí zády a raději utrácejí miliony, aby jim zabránily na kontinent vstoupit,“ připomněl Beger. „Lidé umírají na našem prahu. Neměli bychom jim spíš pomoci, než je zahánět zpátky?“

„Jen vloni bylo zaznamenáno více než 1500 lidí, kteří při marném pokusu přeplout Středozemní moře zemřeli. Některým úmrtím se přitom dalo předejít. Během desítek hodin, kdy se představitelé jednotlivých států dohadovali, kdo za migranty nese zodpovědnost, byli zoufalí muži, ženy i děti ponecháni na moři bez pomoci,“ doplňuje výpovědi Begera přímo z Lampedusy i Kristýna Andrlová, expertka na otázky azylu a migrace české pobočky Amnesty International.

„Na začátku července zemřelo dalších 54 lidí žízní poté, co jejich loď uvízla na mělčině,“ připomíná nejnovější tragickou událost Andrlová.

Amnesty International této situaci nechce jen přihlížet.

Když neexistuješ…

Týdenní setkání AI se konalo v rámci nové celoevropské kampaně When you don’t exist. Ta má za cíl poukázat na rozsáhlá porušování lidských práv migrantů, uprchlíků a žadatelů o azyl v Evropě. Vytlačování migračních kontrol za hranice EU, nadměrné zadržování migrantů, nevyhovující podmínky v detenčních centrech a konečně kriminalizace migrace – to jsou témata, která představují hlavní části kampaně.

AI požaduje, aby ti, kdo práva porušují, přijali za své jednání zodpovědnost. Kampaň se snaží docílit stavu, kdy bude s lidmi na hranicích jednáno důstojně. Jejich práva musí být respektována během hraničních kontrol i návratů včetně možnosti zažádat o azyl.

Více o kampani najdete na http://www.whenyoudontexist.eu

Urgentní apel adresovaný ministryni vnitra Itálie s požadavkem, aby se zasadila o ochranu práv migrantů, uprchlíků a žadatelů o azyl, můžete podepsat zde.

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...