Smlouva o obchodu se zbraněmi: historická šance zabránit masakrům podobným Sýrii

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 4.7.2012

Světoví politici mají jedinečnou šanci dát přednost lidským právům před profitem. V OSN začala závěrečná jednání o Smlouvě o obchodu se zbraněmi (ATT). Generální tajemník OSN Ban Ki-moon dostal petici s 600 000 podpisy.

Jde o velkou zkoušku pro politické představitele - dokážou čelit realitě a dohodnout pravidla zajišťující konec nezodpovědných transferů zbraní, které mají na svědomí statisíce mrtvých?

Koalice Control Arms, která zahrnuje Amnesty International (AI), organizaci Oxfam a další hnutí z více než stovky zemí, apeluje na vlády, aby smlouvu přijaly. Pouze dohoda se silnými pravidly zajistí mezinárodní respekt pro lidská práva. Momentálně neexistují žádná komplexní právně závazná mezinárodní pravidla, kterými by se řídil celosvětový obchod s konvenčními zbraněmi. Mezery jsou taky v národní a regionální kontrole.

Zástupci Control Arms předali 3. července generálnímu tajemníkovi OSN Ban Ki-moonovi petici s více než šesti stovkami tisíc podpisů od lidí, kteří požadují silnou a vymahatelnou smlouvu o zbraních.

Ban Ki-moon se zástupci Control Arms
Ban Ki-moon se zástupci Control Arms

Na celém světě každou minutu zemře jeden člověk v důsledku ozbrojeného násilí. Denně jsou tisíce lidí zneužívány či zraněny díky obchodu se zbraněmi.

„V Sýrii, Súdánu a oblasti Velkých jezer v Africe je svět opět svědkem strašných dopadů bezohledného a tajného obchodu se zbraněmi na lidské životy. Proč by další miliony lidí měly být zabity a další životy devastovány dokud se politici neprobudí a nepodniknou rozhodné kroky k náležité kontrole mezinárodního obchodu se zbraněmi?“ ptá se Brian Wood, manažer programu Kontroly zbraní a lidských práv Amnesty International.

„Od Konga po Libyi, od Sýrie po Mali, všichni trpí neregulovaným obchodem se zbraněmi a střelivem, které umožňuje vést válečné konflikty po dlouhou dobu. V příštích několika týdnech diplomaté buď změní svět k lepšímu, anebo ho naopak zhorší. Tuhle příležitost máme jednou za generaci,“ dodává Anna MacDonald, vedoucí kampaně pro kontrolu zbraní Oxfam.

Co přináší Smlouva o obchodu se zbraněmi

Aktivisté z celého světa požadují, aby vlády skoncovaly s přístupem, kdy v některých případech vydávají zbrojní embarga uložená v Radě bezpečnosti OSN, ale jindy dodávají zbraně do zemí, kde vládnou nebezpečné režimy. Silná ATT je naléhavě zapotřebí – zabrání se transferům zbraní, které podporují porušování lidských práv, chudobu a konflikty.

Smlouva o obchodu se zbraněmi vyžaduje, aby vlády přísně regulovaly prodej a převod všech zbraní, střeliva a jejich příslušenství – od obrněných vozidel, raket a letadel až po ruční palné zbraně, granáty nebo munici.

Vlády musí provádět přísné kontroly před jakýmkoli povolením mezinárodních transferů zbraní a veřejně informovat o všech povoleních a dodávkách. Obchodování bez povolení nebo transfery ilegálních zbraní by měl být trestný čin podle vnitrostátních právních předpisů. Ti, kteří neplní smluvní závazky, by měly být pohnáni k zodpovědnosti.

„Je hrozivě absurdní, že v současnosti máme globální pravidla pro obchod s ovocem nebo dinosauřími kostmi, ale pro obchod se zbraněmi a tanky nic neexistuje," stěžuje si Jeff Abramson, ředitel sekretariátu Control Arms.

Velcí prodejci zbraní se smlouvě brání

Amnesty International upozornila, že světová „Velká šestka“ dodavatelů zbraní – Čína, Francie, Německo, Rusko, Velká Británie a USA – dodávají velké množství zbraní do represivních režimů po celém světě. A to navzdory velkému riziku, že zbraně budou použity k závažnému porušování lidských práv. Platí to pro americké dodávky do Egypta a Bahrajnu stejně jako pro ruské a čínské do Súdánu.

Většina vlád chce silné znění smlouvy schválit do 27. července, ale někteří se snaží oslabit smluvní pravidla a definice. Spojené státy, Čína, Sýrie a Egypt v nedávné době vyjádřily svůj nesouhlas s tím, aby smlouva platila i pro munici. Čína chce ze smlouvy vyloučit ruční palné zbraně a zbraně jako dary, zatímco některé vlády blízkovýchodních zemí napadají pojetí lidských práv tak, jak je uvádí Smlouva.

Zajímá vás problematika a chcete se dovědět víc? Sledujte aktuální situaci, její vývoj a postoje Amnesty International.

O hnutí Control Arms

Control Arms je globální hnutí, které propaguje právně závaznou Smlouvu o obchodu se zbraněmi. Členy koalice je 90 subjektů, organizace má kanceláře ve 125 zemích světa. Mnozí aktivisté hnutí budou v červenci působit v New Yorku, aby podpořili přijetí silné ATT. Více informací na www.controlarms.org

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...