Stop nekontrolovanému obchodu se zbraněmi

Válečné zločiny, smrt civilistů, mučení a další akty násilí porušující lidská práva jsou každodenní součástí života v mnoha regionech světa.

Tyto negativní aspekty našich společností představují černou skvrnu v historii lidstva, která je charakterizována masivním zneužíváním ručních zbraní, munice a těžké vojenské techniky. Vojenský produkt je často poskytnut v neomezené míře lidem, jejichž zájmy a kroky v ozbrojeném konfliktu podporují násilí a prodlužují utrpení nevinných. Globální společenství v této souvislosti stále nedisponuje účinnými kontrolními mechanismy, které by dokázaly skutečně postihnout nezodpovědné vlády, udělující licence na vývoz vojenského materiálu do zemí, kde dochází k závažnému porušování lidských práv.

Státy proto musí v mezinárodní diskuzi zaujmout jasné stanovisko a vyslat signál, který by nezodpovědné transfery zbraní zastavil a podřídil toto odvětví obchodu mezinárodní kontrole. To je důvod, proč Amnesty International v devadesátých letech iniciovala kampaň za globální úmluvu, která by jasně určila pravidla funkční regulace mezinárodního obchodu se zbraněmi.

V současnosti je tato mezinárodní smlouva konečně na dosah. V červenci 2012 se sejdou všechny členské státy OSN, aby vyjednávaly podobu textu této úmluvy, která bude následně předložena Valnému shromáždění OSN ke schválení.

Amnesty International věří, že připravovaný text úmluvy by měl obsahovat následující body, které pomohou v prosazování lidských práv a tím i k celkovému snížení utrpení ve světě:

• Silná pravidla, jejichž cílem je ochrana lidských práv, aby byly schopny předcházet transferům vojenského materiálu, který může být zneužit;
  • Kontrolní seznam obsahující všechny typy zbraní, munice a vojenského materiálu a který vytvoří transparentní základ pro implementaci úmluvy;
  • Jasná pravidla, která stanoví standardy pro monitorování plnění úmluvy a umožní vytvoření transparentního systému výročních zpráv týkajících se exportu vojenského materiálu.

Amnesty International v tomto kontextu prosazuje jednoduchý přístup, který by na základě existence podstatného rizika porušování lidských práv (v současnosti například v zemích jako Sýrie, Jemen nebo Somálsko) neumožnil transfer vojenského materiálu do cílové země a všechny dodávky zbraní by byly zastaveny až do doby, dokud se situace prokazatelně nezlepší.

Petice Amnesty International požadující zastavení nekontrolovaného obchodu se zbraněmi: https://www.amnesty.cz/a379/stop-nekontrolovanemu-obchodu-se-zbranemi.

14.12.2016

iDnes o situaci v Aleppu

8.12.2016

Aleppo: Amnesty upozorňuje na hrozbu válečných zločinů, apeluje i na české politiky

Amnesty apeluje na ministra zahraničí Zaorálka, aby podpořil bezpečnou evakuaci civilistů z Aleppa. OSN mluví o válečných zločinech.

1.12.2016

Slonková, Kubík: Zbraně nejsou banány, ty se nezkazí. Otevřete případ, v němž podezřelý je i stát, žádá AI

16.11.2016

Globální nečinnost umožňuje brutální destrukci Aleppa

Zhroucení syrského příměří, v posledních dnech přineslo zuřivou eskalaci bombardování Aleppa. Podle syrské nezávislé lidskoprávní skupiny Violations Dokumentation Center, nejméně 173 civilistů bylo zabito, převážně ve městě a guvernorátu Aleppo.