Stop nekontrolovanému obchodu se zbraněmi

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 25.6.2012

Válečné zločiny, smrt civilistů, mučení a další akty násilí porušující lidská práva jsou každodenní součástí života v mnoha regionech světa.

Tyto negativní aspekty našich společností představují černou skvrnu v historii lidstva, která je charakterizována masivním zneužíváním ručních zbraní, munice a těžké vojenské techniky. Vojenský produkt je často poskytnut v neomezené míře lidem, jejichž zájmy a kroky v ozbrojeném konfliktu podporují násilí a prodlužují utrpení nevinných. Globální společenství v této souvislosti stále nedisponuje účinnými kontrolními mechanismy, které by dokázaly skutečně postihnout nezodpovědné vlády, udělující licence na vývoz vojenského materiálu do zemí, kde dochází k závažnému porušování lidských práv.

Státy proto musí v mezinárodní diskuzi zaujmout jasné stanovisko a vyslat signál, který by nezodpovědné transfery zbraní zastavil a podřídil toto odvětví obchodu mezinárodní kontrole. To je důvod, proč Amnesty International v devadesátých letech iniciovala kampaň za globální úmluvu, která by jasně určila pravidla funkční regulace mezinárodního obchodu se zbraněmi.

V současnosti je tato mezinárodní smlouva konečně na dosah. V červenci 2012 se sejdou všechny členské státy OSN, aby vyjednávaly podobu textu této úmluvy, která bude následně předložena Valnému shromáždění OSN ke schválení.

Amnesty International věří, že připravovaný text úmluvy by měl obsahovat následující body, které pomohou v prosazování lidských práv a tím i k celkovému snížení utrpení ve světě:

• Silná pravidla, jejichž cílem je ochrana lidských práv, aby byly schopny předcházet transferům vojenského materiálu, který může být zneužit;
  • Kontrolní seznam obsahující všechny typy zbraní, munice a vojenského materiálu a který vytvoří transparentní základ pro implementaci úmluvy;
  • Jasná pravidla, která stanoví standardy pro monitorování plnění úmluvy a umožní vytvoření transparentního systému výročních zpráv týkajících se exportu vojenského materiálu.

Amnesty International v tomto kontextu prosazuje jednoduchý přístup, který by na základě existence podstatného rizika porušování lidských práv (v současnosti například v zemích jako Sýrie, Jemen nebo Somálsko) neumožnil transfer vojenského materiálu do cílové země a všechny dodávky zbraní by byly zastaveny až do doby, dokud se situace prokazatelně nezlepší.

Petice Amnesty International požadující zastavení nekontrolovaného obchodu se zbraněmi: https://www.amnesty.cz/a379/stop-nekontrolovanemu-obchodu-se-zbranemi.

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu