3 minuty stačí: můžete pomoci zachránit člověka

Lidé v ulicích českých a moravských měst budou moci v pátek s pomocí studentů podpořit nespravedlivě vězněné

Za 3 minuty stačíte přečíst možná stránku či dvě z knížky. Anebo za 3 minuty pomůžete třem nespravedlivě vězněným lidem. Amnesty International (AI)totiž rozjíždí druhý ročník kampaně „3 minuty stačí“, která má za cíl pomoci třem nespravedlivě vězněným lidem.

Beháre Hedajatová

První akcí velké dlouhodobé kampaně AI bude akce Dopisy v ulicích v pátek 8. června. Lidé v sedmi městech po celé zemi budou moci potkat desítky studentek a studentů, kteří budou sbírat podpisy na obranu nespravedlivě vězněných lidí. Letos jsou jimi Beháre Hedájatová, íránská aktivistka za práva žen, která si odpykává devět a půl roku vězení, tibetský filmař Dhondhup Wangčchen, uvězněný na šest let za natočení dokumentu nebo kamerunský student Jean–Claude Roger Mbede, odsouzený ke třem letům vězení za údajnou homosexualitu. K podpoře kampaně stačí pouhé 3 minuty času, během kterých může každý podepsat dopisy na jejich obranu. Amnesty International chce akcí mj. poukázat na to, že pomáhat může být snadnější, než se zdá.

„Chceme upozornit na situaci tří nespravedlivě vězněných lidí a získat podporu alespoň 10.000 lidí pro jejich propuštění. Potom dopisy poputují k představitelům Íránu, Číny a Kamerunu,“ přibližuje plány akce Mark Martin, ředitel Amnesty International ČR.

Vloni odstartoval první ročník kampaně Václav Havel, který osobně podepsal dopisy za propuštění tří nespravedlivě vězněných lidí a připomněl, že to není tak dávno, kdy byl i on nespravedlivě vězněn komunistickým režimem. Amnesty International se tehdy rovněž zasadila za jeho propuštění. „Úspěchem loňské kampaně bylo získání více než 50 000 podpisů na podporu těchto tří vězňů a propuštění jednoho z nich - syrského právníka Muhannada al-Hassáního,“ připomíná loňské úspěchy projektu Mark Martin. Kampaň „3 minuty stačí“ bude pokračovat až do konce roku 2012 a lidé se budou moci proti bezpráví vyslovit také prostřednictvím internetu na stránkách www.3minutystaci.cz, kde mohou snadno a rychle podepsat dopisy za vězněné.

Věnujte 3 minuty svého času a dejte šanci na propuštění třem nespravedlivě vězněným lidem!

4.12.2019

Miliony dopisů s Amnesty - letos za děti, studenty a mladé do 26 let

Amnesty pořádá kolem Dne lidských práv největší světovou kampaň: Maraton psaní dopisů

23.4.2019

Když se soudci stanou obránci lidských práv

Stav polské justice by měl být varovným signálem pro celou Evropu včetně Česka.

3.12.2018

Napiš dopis, zachráníš život

Amnesty startuje další ročník největší lidskoprávní kampaně za nespravedlivě vězněné a perzekvované lidi MARATON PSANÍ DOPISŮ. Letošním tématem jsou statečné ženy – obránkyně lidských práv.

27.8.2018

Obránkyně lidských práv vyzývají ministry zahraničních věcí EU k podpoře uprostřed bezprecedentních útoků

Den před neformálním ‘Gymnich’ zasedáním ministrů zahraničních věcí EU ve Vídni se obránkyně lidských práv ze Salvadoru, Polska, Indonésie, Keni, Rakouska, Sýrie a Ruska setkají se zástupci EU. Požádají o větší ochranu a podporu své práce uprostřed rostoucích útoků na aktivisty.