Táhni za lidská práva

Benefiční šachová partie Davida Navary pro Amnesty International

Dlouholetý podporovatel Amnesty International a šachový velmistr David Navara sehraje dne 26. května benefiční simultánní partii na podporu kampaně Amnesty International. Jeho protivníky budou hráči, kteří si troufají vyzvat jednu z největších postav světového šachu. Akce se koná pod záštitou Amnesty International ČR (AI ČR).

V pražském Hotelu Golf se v sobotu 26. 5. 2012 odehraje jedinečná benefiční akce Táhni za lidská práva, kterou pořádá nezisková organizace Amnesty International ČR. Její dlouholetý podporovatel David Navara sehraje během jediného dne simultánní partii s celkem pětačtyřiceti hráči.

Součástí programu bude také rozbor jednotlivých tahů vedený Davidem Navarou. Ten se v současné době pohybuje na absolutní špičce českého a světového šachu. Mezinárodní úspěchy přitom sbírá už od útlého věku.

Je nám ctí spolupracovat s takovou osobností světového šachu jakou je David Navara. Pomáhá nám poukázat na to, jak snadno lze táhnout proti porušování lidských práv – například šachovou partií pro Amnesty,“ říká Mark Martin, ředitel Amnesty International ČR.

Výtěžek z akce poputuje na podporu kampaně Amnesty International za tři nespravedlivě vězněné nazvané „3 minuty stačí“. Tuto kampaň vede AI již druhým rokem. V loňském roce ji slavnostně zahájil Václav Havel, během kampaně byl jeden ze tří nespravedlivě vězněných propuštěn. Letos bude AI usilovat t o propuštění Beháre Hedájatové, íránské aktivistky za práva žen, která si odpykává devět a půl roku vězení, tibetského dokumentaristy Dhondhupa Wangčchena uvězněného na šest let a kamerunského studenta Jean–Claude Rogera Mbedeho, odsouzeného ke třem letem vězení za údajnou homosexualitu.

Kampaň upozorňuje na to, jak snadné je pomáhat – stačí Vám k tomu pouhé 3 minuty. Více informací naleznete na www.3minutystaci.cz nebo www.amnesty.cz. Pokud Vám nejsou lidská práva lhostejná a chcete vyzvat jednu z největších postav světového šachu, přihlaste se na webové stránce www.tahnizalidskaprava.cz nebo v kanceláři AI ČR v Provaznické ulici 3, Praha 1. Počet míst je omezen.

KDY: sobota 26. 5. 2012

KDE: Hotel Golf, Plzeňská 103/215c, 150 00 Praha 5

REGISTRACE/AKREDITACE: www.tahnizalidskaprava.cz, nebo v kanceláři AI ČR v Provaznické ul. 3, P 1

2.7.2018

Sukně nahoru?! Glosa k MS ve fotbale v Rusku

13.3.2018

Žáci se sluchovým postižením jsou nadaní úplně stejně jako ostatní děti

Leona Pejcharová je ředitelkou projektu Zážitkem k porozumění, jehož cílem je podpora vzdělávání žáků se sluchovým postižením v běžných školách. V projektu vyvíjí nové metody ve spolupráci se zapojenými školami z celé ČR; chystá výstavu, jejímž cílem je zvýšit obecné povědomí o vadách sluchu a možnostech, jak je lze kompenzovat; a také připravuje kroužek pro prvostupňové děti s vadou sluchu a slyšící.

25.1.2018

Amnesty International ČR na kraji dospělosti

Letos prvního ledna jsem slavil nejen já, ale i celá česká Amnesty. Od začátku roku jsme se stali nezávislí na podpoře z jiných zemí.

8.12.2017

Škola, kde inkluze nevzbuzuje negativní emoce.

Na první pohled obyčejná škola. Za dveřmi základní a mateřské školy ve Svitavách – Lačnově však reálně probíhá jev, o kterém se diskutuje a který vzbuzuje spoustu emocí. Inkluze. Svitavská škola vzdělává děti z rozmanitých prostředí a s odlišnými potřebami. „Museli jsme na svou stranu získat především rodiče. Vyžaduje to mnohdy komunikovat empaticky. Znamená to někdy i zajít k rodičům domů, vypít s nimi kafe a probrat jejich problémy,“ říká ředitelka školy Radoslava Renzová. Jak škola s rodiči spolupracuje a jaké vzdělávací metody používají učitelé ve výuce?