Trest smrti v roce 2011: popravuje méně zemí, zato s větší intenzitou

  Článek

Trest smrti publikován 27.3.2012

Počet zemí, které stále popravují, klesl za posledních deset let o třetinu. V roce 2011 však výrazně narostlo množství poprav v zemích, které trest smrti uplatňují. Ve své výroční zprávě „Rozsudky smrti a popravy 2011” to dnes uvedla mezinárodní organizace Amnesty International (AI).

V roce 2011 výrazně vzrostl počet poprav v zemích, které trest smrti udělují. Popraveno bylo nejméně 676 lidí, na konci roku na vykonání trestu smrti čekalo 18 750 lidí. Oproti roku 2010 bylo popraveno o 149 lidí více, přičemž se popravovalo pouze ve 20 ze 198 států světa, což je pokles. Metody usmrcení zahrnovaly setnutí hlavy, oběšení, smrtící injekci a zastřelení.

Většina zemí od používání trestu smrti ustupuje,“ uvedl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International. „Těm, které tuto krutou metodu stále používají, vzkazujeme: jste pozadu a je načase, abyste tento nelidský a ponižující trest přestaly vykonávat.

Největší nárůst zaznamenaných poprav nastal na Blízkém východě – oproti loňsku je téměř padesátiprocentní. Přitom 99 procent poprav bylo vykonáno v Íránu (nejméně 360), Saúdské Arábii (nejméně 82), Iráku (nejméně 68) a Jemenu (nejméně 41). AI disponuje informacemi, že zejména v Íránu nejsou mnohé popravy oficiálně přiznány a skutečný počet poprav je proto mnohem vyšší. V Íránu také byli nejméně tři lidé popraveni za trestné činy, které spáchali jako mladší 18 let, což je v rozporu s mezinárodním právem.

Popravováni byli lidé například za cizoložství a sodomii (Írán), rouhání (Pákistán), čarodějnictví (Saúdská Arábie), obchod s lidskými kostmi (Demokratická republika Kongo) nebo za drogové trestné činy ve více než 10 zemích.

Ve většině zemí, kde byli lidé popraveni nebo odsouzeni k trestu smrti, neměly soudy podobu spravedlivého soudního procesu. V některých zemích byla přiznání vynucována mučením či jiným nátlakem - například v Bělorusku, Číně, Íránu, Iráku, Severní Koreji a Saúdské Arábii.

Čína popravila více lidí, než celý svět dohromady

Podle AI došlo v Číně k tisícům poprav. Přesné číslo ovšem nelze zjistit, protože Čína tyto údaje uchovává jako státní tajemství. AI vyzvala čínské úřady, aby zveřejnily počty popravených a na smrt odsouzených lidí a potvrdily tak svá prohlášení, že země za poslední čtyři roky trest smrti omezuje.

V Bělorusku, Číně a Vietnamu nebyli vězni, jejich rodinní příslušníci ani právníci informováni o nadcházející popravě. K veřejným popravám docházelo v Severní Koreji, Saúdské Arábii, Somálsku a Íránu.

USA byly opět jediným státem na americkém kontinentě a jediným členem G8, který popravoval. V roce 2011 šlo o 43 vězňů. V Evropě a v zemích bývalého Sovětského svazu se popravuje v jediném státě - Bělorusku. V roce 2011 zde byli popraveni dva lidé.

Co se zlepšilo?

I v zemích, kde je trest smrti vykonáván ve vysoké míře, došlo v roce 2011 k určitému pokroku. Značný pokles počtu poprav a rozsudků smrti během posledních 10 let zaznamenala AI například ve Spojených státech. Illinois se stalo 16. Státem USA, kde byl trest smrti zakázán.

K poklesu využívání nejvyššího trestu došlo také v Libanonu, na Palestinském území a v Tunisku.

[PRILOHY]

Země s největším počtem poprav v roce 2011

Regionální čísla

V Íránu byli nejméně 3 lidé popraveni za trestné činy, kterých se dopustili jako mladší 18 let, což je v rozporu s mezinárodním právem.

V USA bylo k trestu smrti odsouzeno 78 lidí. V 80. a 90. letech bylo za rok průměrně odsouzeno 280 lidí. Illinois se v USA stal 16. státem, který zrušil trest smrti.

V Japonsku nebyl poprvé po 19 letech nikdo popraven.

Klikněte na mapu pro zobrazení podrobností

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...