Trest smrti v roce 2011: popravuje méně zemí, zato s větší intenzitou

Počet zemí, které stále popravují, klesl za posledních deset let o třetinu. V roce 2011 však výrazně narostlo množství poprav v zemích, které trest smrti uplatňují. Ve své výroční zprávě „Rozsudky smrti a popravy 2011” to dnes uvedla mezinárodní organizace Amnesty International (AI).

V roce 2011 výrazně vzrostl počet poprav v zemích, které trest smrti udělují. Popraveno bylo nejméně 676 lidí, na konci roku na vykonání trestu smrti čekalo 18 750 lidí. Oproti roku 2010 bylo popraveno o 149 lidí více, přičemž se popravovalo pouze ve 20 ze 198 států světa, což je pokles. Metody usmrcení zahrnovaly setnutí hlavy, oběšení, smrtící injekci a zastřelení.

Většina zemí od používání trestu smrti ustupuje,“ uvedl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International. „Těm, které tuto krutou metodu stále používají, vzkazujeme: jste pozadu a je načase, abyste tento nelidský a ponižující trest přestaly vykonávat.

Největší nárůst zaznamenaných poprav nastal na Blízkém východě – oproti loňsku je téměř padesátiprocentní. Přitom 99 procent poprav bylo vykonáno v Íránu (nejméně 360), Saúdské Arábii (nejméně 82), Iráku (nejméně 68) a Jemenu (nejméně 41). AI disponuje informacemi, že zejména v Íránu nejsou mnohé popravy oficiálně přiznány a skutečný počet poprav je proto mnohem vyšší. V Íránu také byli nejméně tři lidé popraveni za trestné činy, které spáchali jako mladší 18 let, což je v rozporu s mezinárodním právem.

Popravováni byli lidé například za cizoložství a sodomii (Írán), rouhání (Pákistán), čarodějnictví (Saúdská Arábie), obchod s lidskými kostmi (Demokratická republika Kongo) nebo za drogové trestné činy ve více než 10 zemích.

Ve většině zemí, kde byli lidé popraveni nebo odsouzeni k trestu smrti, neměly soudy podobu spravedlivého soudního procesu. V některých zemích byla přiznání vynucována mučením či jiným nátlakem - například v Bělorusku, Číně, Íránu, Iráku, Severní Koreji a Saúdské Arábii.

Čína popravila více lidí, než celý svět dohromady

Podle AI došlo v Číně k tisícům poprav. Přesné číslo ovšem nelze zjistit, protože Čína tyto údaje uchovává jako státní tajemství. AI vyzvala čínské úřady, aby zveřejnily počty popravených a na smrt odsouzených lidí a potvrdily tak svá prohlášení, že země za poslední čtyři roky trest smrti omezuje.

V Bělorusku, Číně a Vietnamu nebyli vězni, jejich rodinní příslušníci ani právníci informováni o nadcházející popravě. K veřejným popravám docházelo v Severní Koreji, Saúdské Arábii, Somálsku a Íránu.

USA byly opět jediným státem na americkém kontinentě a jediným členem G8, který popravoval. V roce 2011 šlo o 43 vězňů. V Evropě a v zemích bývalého Sovětského svazu se popravuje v jediném státě - Bělorusku. V roce 2011 zde byli popraveni dva lidé.

Co se zlepšilo?

I v zemích, kde je trest smrti vykonáván ve vysoké míře, došlo v roce 2011 k určitému pokroku. Značný pokles počtu poprav a rozsudků smrti během posledních 10 let zaznamenala AI například ve Spojených státech. Illinois se stalo 16. Státem USA, kde byl trest smrti zakázán.

K poklesu využívání nejvyššího trestu došlo také v Libanonu, na Palestinském území a v Tunisku.

[PRILOHY]

Země s největším počtem poprav v roce 2011

Regionální čísla

V Íránu byli nejméně 3 lidé popraveni za trestné činy, kterých se dopustili jako mladší 18 let, což je v rozporu s mezinárodním právem.

V USA bylo k trestu smrti odsouzeno 78 lidí. V 80. a 90. letech bylo za rok průměrně odsouzeno 280 lidí. Illinois se v USA stal 16. státem, který zrušil trest smrti.

V Japonsku nebyl poprvé po 19 letech nikdo popraven.

Klikněte na mapu pro zobrazení podrobností

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.