Mezinárodní trestní soud: První verdikt odsoudil verbování dětských vojáků

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 15.3.2012

Ve středu, 14. března 2012, byl Mezinárodním trestním soudem (ICC) odsouzen vůdce konžských ozbrojených skupin Thomas Lubanga. Provinil se verbováním a nasazováním dětí do válečných konfliktů.

Cédric Gerbehaye / Agence VU
Středeční rozhodnutí je jasnou zprávou pro všechny osoby z celého světa, které páchají trestné činy jako je zneužívání dětí v rámci bojových akcí, či i mimo ně,“ uvedl k verdiktu Mark Martin, ředitel české pobočky Amnesty International. „Je však také důležité, že Mezinárodní trestní soud ukázal, že je schopen vést spravedlivý soudní proces i s osobami, které se dopustily závažných zločinů,“ dodal.

Soudní senát složený ze tří soudců vydal ve středu vůbec první verdikt Mezinárodního trestního soudu, a to právě proti Thomasi Lubangovi. Odsouzen byl za válečný zločin verbování dětí mladších patnácti let do ozbrojených sil „Forces patriotiques pour la libération du Congo“ (FPLC) v rámci občanské války v Kongu v letech 2002 a 2003. V nadcházejících týdnech uloží ICC Lubangovi trest a povede jednání o výši odškodnění obětem.

Dne 17. března 2006 byl Thomas Lubanga první osobou, která byla zatčena na základě zatýkacího rozkazu ICC. Samostatný soudní proces začal dne 26. ledna 2009. Lubanga byl zakladatelem a prezidentem Svazu konžských vlastenců (UPC) a také vrchním velitelem jeho ozbrojených složek (FPLC). FPLC byly zapojeny do několika případů porušování lidských práv, včetně únosu a verbování dětí jako dětských vojáků.

Verbování a využívání dětí v ozbrojených konfliktech zahraničními i konžskými ozbrojenými skupinami stále pokračuje především na severovýchodě a východě Demokratické republiky Kongo. Dětských vojáků využívá také konžská národní armáda.

Dlouhý soudní proces ukončí beztrestnost

Amnesty International je však také znepokojena skutečností, že prokurátor ICC neobvinil Lubanga z dalších trestných činů spáchaných FPLC pod jeho vedením. Výčet dalších trestných činů zahrnuje především sexuální násilí na unesených dívkách, včetně dívek - dětských vojáků.

Určité pochybnosti přináší také samotná délka trestního řízení, jejíž nezbytnost by měla být přezkoumána. Zatykač na Thomase Lubanga Dyilo byl toti vydán již před více než dvěma lety, soudní proces pak začal 26.1. 2009.

Existenci ICC však Amnesty International dlouhodobě podporuje a v roce 2002 dokonce intenzivně iniciovala jeho vznik. AI okládá za nutné, aby existovala instituce ustanovená pro vyšetřování a stíhání genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů v případech, kdy vnitrostátní orgány nejsou schopny nebo ochotny tak učinit.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...