Snahy o zatčení Josepha Konyho musí respektovat lidská práva

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 14.3.2012

Zatčení Josepha Konyho, hlavního vůdce skupiny Armády božího odporu (Lord's Resistance Army, dále jen LRA), musí být provedeno v souladu se standardy lidských práv. V reakci na masivní veřejnou kampaň Kony 2012 to uvedla Amnesty International ve svém prohlášení uveřejněném dne 8. března 2012.

LRA svojí činností sužuje území několika subsaharských států již téměř 25 let. Za tuto dobu zabila okolo 20 tisíc lidí a unesla téměř 70 tisíc lidí, z toho přinejmenším polovinu tvoří děti. Tato ozbrojená skupina je známá pácháním trestné činnosti, především znásilňováním, mučením, vypalováním celých vesnic a také rozsáhlým využíváním dětských vojáků. V jejím čele stojí Joseph Kony, který usiluje o svržení politického režimu v Ugandě. LRA je mimo jiné vedena na seznamu teroristických organizací Africké unie.

APGraphicsBank
Joseph Kony a tři další velitelé LRA se vyhýbají zatčení od roku 2005, kdy proti nim byla vznesena obvinění u Mezinárodního trestního soudu (ICC) za zločiny proti lidskosti a za množství válečných zločinů, včetně vraždy, násilného rekrutování dětí mladších 15 let jako dětských vojáků, sexuálního otroctví a znásilňování.

Amnesty International proto již mnoho let vyzývá k zatčení vůdců skupiny LRA.

Joseph Kony a ostatní vůdci LRA se už velmi dlouho vyhýbají zatčení. Kampaň Kony 2012 připomíná pokračující trestné činy příslušníků LRA. Apeluje zároveň na zatčení podezřelých osob a jejich předání Mezinárodnímu trestnímu soudu. Ten s nimi povede spravedlivý soudní proces,“ uvedl Erwin van der Borght, ředitel afrického programu Amnesty International.

Amnesty International odmítá vojenskou intervenci

Amnesty International dokumentuje zločiny spáchané skupinou LRA již více než dvě desetiletí. Chování LRA má zničující dopad na život tisíců civilistů ve Středoafrické republice, Demokratické republice Kongo, Jižním Súdánu a Ugandě. Zásadní roli hrají při ochraně postižených komunit anebo při monitorování a podávání zpráv týkajících se ochrany lidských práv také Organizace spojených národů (OSN) a Africká unie (AU), které podporují snahu zatknout podezřelé členy skupiny.

Musíme mít na paměti, že mnoho členů skupiny LRA bylo samo obětí porušování lidských práv například tím, že byli násilně rekrutováni,“ vysvětlil Erwin van der Borght. Dodal také, že „snaha o zatčení podezřelých představitelů LRA musí být v souladu s mezinárodním právem.“

Amnesty International se domnívá, že úsilí vedoucí k zatčení Josepha Konyho by mělo vycházet především od vlád států okolního regionu, nikoliv ze zásahu amerických ozbrojených sil, jak prosazuje kampaň Kony 2012. Amnesty International odmítá jakékoliv vojenské intervence.

Na druhé straně Amnesty International podporuje apel na ugandskou vládu a ostatní vlády v regionu k zatčení podezřelých členů LRA. Zároveň je ale velmi důležité, aby nedošlo k porušení presumpce neviny. I snaha o zatčení osob podezřelých z vážných zločinů musí respektovat lidská práva. Z videa uveřejněného v rámci kampaně Kony 2012 však bohužel tento klíčový důraz na spravedlivý soudní proces nevyplývá.

Každý, kdo se chce připojit ke kampani Kony 2012, by měl trvat na zatčení Josepha Konyho v souladu s respektováním lidských práv. Je také nutné zajistit, aby byla zajištěna ochrana civilistů v okolních oblastech.“

Smrtí kteréhokoliv obviněného vůdce LRA by byla upřena spravedlnost obětem násilí páchaného touto skupinou. Musí být také přijata opatření, která zajistí obětem náhradu za utrpení, kterým prošly. Tato opatření musí mimo jiné zahrnovat zdravotní a psychologickou péči obětem sexuálního násilí, reintegraci dětských vojáků zpět do jejich komunit a zajištění odpovídajícího vzdělávání a odborné přípravy.

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu