Mučení v Sýrii nemá za posledních 40 let obdoby

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 14.3.2012

Amnesty International (AI) získala svědectví desítek Syřanů, včetně 25 lidí, kteří byli mučeni v syrských věznicích. Mučení se podle dostupných informací používá v míře, která nemá od 70. let obdoby. Organizace požaduje postoupení situace v Sýrii Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Nová zpráva AI Chtěl jsem zemřít: Syřané, kteří přežili mučení, promlouvají (I wanted to die: Syria’s torture survivors speak out) dokumentuje 31 metod mučení a špatného zacházení, kterých se odpouštějí syrské policejní sbory, armáda a provládní, ozbrojené „shabiha“ gangy. Amnesty International získala v únoru 2012 výpovědi svědků i obětí mučení, kterým se podařilo uprchnout do Jordánska.

Lidé, kteří byli zadrženi při masivní vlně zatýkání v průběhu minulého roku, mají velice podobné zkušenosti s krutým mučením jako ti, kteří byli uvězněni za vlády dřívějšího prezidenta Háfize Asada,“ uvedla Ann Harrison, zástupkyně ředitele AI pro oblast Blízkého východu a severní Afriky.

AI ve zprávě dokumentuje způsoby mučení a nejrůznější násilné praktiky. Zadržení lidé vypověděli, že byli biti již při zatýkání a později znovu ve vazbě nebo ve vězení. Dozorci používali hole, pažby pušek, biče, pěsti či spletené kabely. Při příjezdu do vězení jsou takové praktiky nazývány jako „recepce“(haflet al-istiqbal). Noví vězni se také museli vysvléci do spodního prádla a zůstat až 24 hodin venku.

Běžné bylo také používání sexuálního násilí. Jeden ze svědků popsal svou zkušenost z července 2011, kdy byl násilím donucen sledovat znásilnění jiného vězně v Damašku: „Sundali mu kalhoty, měl zranění na stehně levé nohy. Potom ho u zdi znásilnili. Strašně během toho křičel a mlátil hlavou o zeď.

Nejnebezpečnější je mučení během výslechů

Z výpovědí vyplývá, že zadržení lidé jsou v největším nebezpečí během výslechů. Několik přeživších popsalo svou zkušenost s tzv. „kolem či pneumatikou“ (dulab). Oběti jsou nataženy na kolo a bity, někdy kabely a holemi.

Zaznamenán je také nárůst případů tzv. „shabeh“, tedy mučení, kdy je oběť zavěšena na hák tak, že nohy jí visí nad zemí, případně se podlahy dotýká pouze špičkami prstů. Takto je pak zbita.

Osmnáctiletý student Karim z Dará vypověděl, že vyslýchající používali štípací kleště, kterými odstraňovali maso z jeho nohou. Rozšířené je také mučení pomocí elektrických šoků a vody.

Případ pro Mezinárodní trestní soud

AI se opakovaně dožadovala, aby situaci v Sýrii řešil žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC), ale zabránily tomu politické faktory. Rusko a Čína dvakrát zablokovaly návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

AI požaduje, aby Rada pro lidská práva OSN rozšířila mandát Vyšetřovací komise pro Sýrii s ohledem na případné stíhání osob odpovědných za zločiny proti lidskosti.

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu