V Tibetu se upalují lidé, aby upozornili na bezvýchodnou situaci Tibeťanů

V sobotu 10. března uplyne 53 let od brutálního potlačení tibetského národního povstání čínskou armádou. Tibeťanům jsou od té doby upírána základní lidská práva a svobody, mniši a mnišky žijí pod stálým čínským dohledem. V současnosti se situace v Tibetu stále zhoršuje a pro mnohé jeho obyvatele se stává bezvýchodnou.

Od března 2011 se v Tibetu upálilo nebo pokusilo upálit nejméně 23 mnichů a mnišek. Nejmladší oběti přitom bylo jen pouhých 17 let. Je to reakce na stupňující se represi čínských úřadů, která sílí od povstání proti chování Číny v Tibetu v roce 2008. Bezprostředně po tomto povstání bylo zatčeno několik tisíc Tibeťanů a někteří z nich byli popraveni. Počty zatčených a popravených Čína tají, zdokumentována je poprava dvou Tibeťanů v říjnu 2009. Obviněni byli ze zapojení do protestů.

Vězení jako odpověď na nesouhlas

Jakékoli demonstrace a shromáždění za dodržování lidských práv v Tibetu jsou trestány mnohaletým vězením. Nejnověji čínské bezpečnostní síly údajně střílely do tibetských demonstrantů v únoru v provincii Sečuán. Podle nezávislých zdrojů bylo zraněno 36 demonstrantů, jeden zemřel a stav několika dalších je kritický. Celkově šlo o již třetí střelbu do protestujících za poslední dva únorové týdny.

Tibeťané nemohou svobodně vyznávat svou víru. Mnozí obyvatelé zmizeli a nikdo neví o jejich dalším osudu. Největším represím jsou vystaveni mniši a mnišky v klášterech – jsou podrobováni ponižujícím kontrolám, svévolnému zadržování a neustálému oficiálnímu dohledu nad všemi aktivitami, které konají. Z původně několika tisíc klášterů jich v Tibetu zůstaly pouhé necelé dvě desítky.

Do Tibetu nemají přístup žádní nezávislí pozorovatelé, média a dokonce ani pozorovatel OSN.

Příběh mnicha Jigmeho

Podpora lidských práv v Tibetu je přísně trestána i v samotné Číně, což ukazuje příběh bývalého mnicha Jigmeho Gyatsa, za kterého česká pobočka Amnesty vedla kampaň v roce 2011. Jygme Gyatso byl v roce 1996 odsouzen k 15 letům vězení za to, že podpořil požadavek nezávislosti Tibetu a že vyzýval státní autority k dodržování lidských práv. Ve vězení byl několikrát zbit a mučen, protože provolával hesla na podporu dalajlámy. V roce 2005 Jigmeho Gyatsa ve vězení navštívil zvláštní zpravodaj OSN. Po jeho návštěvě čínské úřady zakročily a Jigme byl držen v izolaci a následně byl také hospitalizován. Pracovní skupina OSN pro otázky svévolného zadržování shledala, že je obětí svévolného zadržení a vyzvala k jeho propuštění. Jigme Gyatso je v současné době stále ve vězení, v roce 2004 byl odsouzen na další tři roky, tedy do roku 2014.

Amnesty International v reakci na současnou situaci vyzývá čínskou vládu, aby:

• respektovala základní lidská práva a důstojnost Tibeťanů,
  • poskytla informace o aktuálním stavu a místě pobytu jednotlivců, kteří se na protest pokusili upálit a jsou nezvěstní,
  • vyhnula se použití síly jako odpovědi na tibetské protesty,
  • zveřejnila informace o osudu zmizelých a nezvěstných obyvatel Tibetu,
  • ukončila politickou indoktrinaci buddhistických mnichů,
  • ukončila de facto trvající válečný stav v Tibetské autonomní oblasti.

Česká pobočka AI připravila na Den Tibetu, 10. března, happening před Velvyslanectvím Čínské lidové republiky v Praze . Přijďte podpořit lidská práva Tibeťanů nebo alespoň podepište petici ZDE

28.5.2018

Deník Referendum o Tašiho rozsudku

15.5.2018

Zastánce tibetštiny na cestě do vězení

Tibetský aktivista a vězeň svědomí Taši Wangčuk strávil 8. května letošního roku v čínské vazbě už své třetí narozeniny. Čínskými úřady byl obviněn ze zločinu za to, že pokojně hájil tibetskou kulturu. Hrozí mu až 15 let vězení.