Bloggerovi ze Saúdské Arábie hrozí trest smrti

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 29.2.2012

Saúdský básník, bývalý komunista a prodemokratický aktivista Hamza Kashgari čelí obvinění z odpadlictví od víry kvůli poznámkám na Twitteru, za které mu v Saudské Arábii hrozí trest smrti.

Hamza Kashgari opustil Saúdskou Arábii 6. února 2012 kvůli výhrůžkám smrti a poté, co ho několik duchovních obvinilo z odpadlictví od víry kvůli poznámkám, které uveřejnil na Twitteru.

Jeho výroky byly označeny za urážlivé vůči proroku Mohamedovi. Kahgari odletěl do Malajsie, odkud měl v úmyslu pokračovat na Nový Zéland. Den poté, co opustil zemi, saúdský král Abdulláh nařídil ministerstvu vnitra jeho zatčení.

Hamza Kashgari byl zadržen 9. února na letišti v Kuala Lumpur. Malajské úřady proti němu nevznesly žádné konkrétní obvinění a držely ho na neznámé místě bez přístupu k právnímu zástupci. Přes protesty místních i mezinárodních organizací byl 12. února vydán do Saúdské Arábie, kde je od svého návratu držen v centru zadržení ministerstva vnitra v Rijádu. Byl mu dovolen kontakt s rodinou.

V Saudské Arábii hrozí trest smrti za řadu přečinů včetně odpadlictví od víry a čarodějnictví. Kriminalizace odpadlictví od víry se neslučuje se svobodou myšlení, svědomí a náboženství zakotvených v článku 18 Všeobecné deklarace lidských práv. Trestný čin „čarodějnictví” není v zákoně definován a byl již mnohokrát použit jako nástroj potlačování svobody. V roce 2011 byli dva lidé popraveni za čarodějnictví. Amnesty International zaznamenala také případy poprav za „protiislámské výroky”.

Soudní řízení v Saúdské Arábii nedosahuje mezinárodního standartu pro spravedlivý soudní proces. Obžalovaní mají zřídka přístup k právnímu zástupci a často nejsou informováni o tom, jak se jejich případ vyvíjí. Mnozí jsou obviněni a odsouzeni pouze na základě vynuceného přiznání.

Amnesty International považuje Hamzu Kashgariho za vězně svědomí, protože byl zatčen pouze kvůli vyjádření svých osobních postojů. Je mu upíráno právo na svobodu slova i právo na svobodu náboženského vyznání. Jeho zatčení, zadržování a případné odsouzení je neslučitelné se základními lidskými právy zakotvenými v mezinárodních úmluvách.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...