Manželka Dhondupa Wanghčena prosí: přiveďte mi mého muže domů!

Manželka Dhondupa Wanghčena, Lhamo Tso, převzala namísto svého muže ocenění asociace Visual Artists Guild za přínos lidským právům při práci na dokumentu “Leaving Fear Behind” (Nechat strach za sebou). Dhondupova manželka v děkovné řeči uvedla, že ocenění pro jejího muže přichází v nejkritičtější době, a to rok před propuštěním vězněného Tibeťana z čínského vězení. V posledních týdnech bylo z vězení propuštěno několik tibetských spisovatelů a aktivistů, jejichž zdravotní stav byl alarmující. Je běžnou zkušeností, že tibetští političtí vězni čelí v posledních měsících před propuštěním extrémně špatným podmínkám. Někdy se stává, že je vězeň v důsledku špatného zdravotního stavu na svobodu propuštěn předčasně. Důvodem je snaha vyhnout se tomu, aby vězeň v důsledku mučení nebo špatného zacházení zemřel přímo ve vězení. Dhondup Wangčhen strávil koncem loňského roku víc než šest měsíců na samotce, pak byl přesunut do pracovního tábora v Qinghai. Podle nejnovějších zpráv má Dhondup kromě jater také problémy s očima. „Opravdu moc pro mě znamená, že muž, kterého miluji, je mezi oceněnými. Tato cena je výrazem soucitu a schopnosti lidí pomáhat jeden druhému.“, řekla Lhamo. Zároveň ale dodala: „Mám strach. A proto vás žádám, abyste mi pomohli přivézt otce mých dětí zpátky domů.“

10.7.2018

Manželka nobelisty Liou Sia je volná!

Vdova po disidentovi Liou Siao-povi je venku z domácího vězení a míří do Německa!

7.6.2018

Severokorejský otec doufá, že prezident Trump mu pomůže znovu vidět manželku a syna

On uprchl na Jih, jí se to se synem nepodařilo a kvůli pokusu o útěk jí hrozí pracovní tábor…Jak může pomoct nadcházející summit Severní Korea – USA obyčejným Severokorejcům?

3.4.2018

Vítězství Amnesty: Tibetský filmař je volný

3.8.2017

Respekt: Jak může elektroauto ovlivnit lidská práva v Kongu?