Manželka Dhondupa Wanghčena prosí: přiveďte mi mého muže domů!

Manželka Dhondupa Wanghčena, Lhamo Tso, převzala namísto svého muže ocenění asociace Visual Artists Guild za přínos lidským právům při práci na dokumentu “Leaving Fear Behind” (Nechat strach za sebou). Dhondupova manželka v děkovné řeči uvedla, že ocenění pro jejího muže přichází v nejkritičtější době, a to rok před propuštěním vězněného Tibeťana z čínského vězení. V posledních týdnech bylo z vězení propuštěno několik tibetských spisovatelů a aktivistů, jejichž zdravotní stav byl alarmující. Je běžnou zkušeností, že tibetští političtí vězni čelí v posledních měsících před propuštěním extrémně špatným podmínkám. Někdy se stává, že je vězeň v důsledku špatného zdravotního stavu na svobodu propuštěn předčasně. Důvodem je snaha vyhnout se tomu, aby vězeň v důsledku mučení nebo špatného zacházení zemřel přímo ve vězení. Dhondup Wangčhen strávil koncem loňského roku víc než šest měsíců na samotce, pak byl přesunut do pracovního tábora v Qinghai. Podle nejnovějších zpráv má Dhondup kromě jater také problémy s očima. „Opravdu moc pro mě znamená, že muž, kterého miluji, je mezi oceněnými. Tato cena je výrazem soucitu a schopnosti lidí pomáhat jeden druhému.“, řekla Lhamo. Zároveň ale dodala: „Mám strach. A proto vás žádám, abyste mi pomohli přivézt otce mých dětí zpátky domů.“

24.5.2019

Pronásledovaní Rohingové vyprávějí

Jakou jednu věc byste si vzali s sebou, kdybyste náhle prchali ze svého domova před násilím a útlakem?

24.5.2019

Pronásledovaní Rohingové vyprávějí

23.7.2019

Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.

9.9.2019

OSN: Západ může nést podíl na válečných zločinech v Jemenu