Sýrie: veto rezoluce OSN je zradou vůči Syřanům

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 7.2.2012

Rusko a Sýrie vetovaly již tak slabou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která nabízela řešení krize v Sýrii podle plánu Ligy arabských států. Nesouhlas obou zemí přišel jen den po té, co syrská armáda zahájila jeden z nejkrvavějších útoků na rezidenční oblasti v Homsu.

Útok proti povstalcům v Homsu
Útok proti povstalcům v Homsu
Útok proti povstalcům v Homsu.

„Použití práva veta považuji v této situaci za naprosto nezodpovědné,“ uvedl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International. „Je šokující, že Rusko a Čína zablokovaly už tak slabou rezoluci, a to zvláště teď, když celý svět sleduje krvavý zásah v Homsu,“ dodal.

Rada bezpečnosti OSN na nepokoje v Sýrii nereagovala od jejich začátku v březnu 2011 – výjimku představuje prezidentské prohlášení ze srpna.

Amnesty International bude i nadále vyvíjet tlak na členy Rady bezpečnosti OSN, aby postoupila situaci v Sýrii Mezinárodnímu trestnímu soudu, uvalila na zemi úplné zbraňové embargo a zmrazila účty prezidenta Asada a dalších oficiálních představitelů země.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...