Guantánamo: deset let porušování lidských práv

  Článek

Zastavte mučení   Kuba publikován 12.1.2012

V těchto dnech si připomínáme smutné výročí nechvalně známé věznice.

Selhání vlády Spojených států při zavírání vazební věznice v zátoce Guantánamo již deset let zamořuje úsilí o dodržování lidských práv, prohlásila Amnesty International u příležitosti 10. výročí převozu prvních zadržených do tohoto nechvalně známého amerického detenčního centra.

Amnesty International ve zprávě Guantánamo: Desetiletí poškozování lidských práv, zveřejněné před tímto výročím, upozorňuje na nezákonné zacházení s vězni na Guantánamu a uvádí důvody, proč tato vazební věznice i nadále představuje útok na lidská práva.

“V odpovědi USA na útoky z 11. září se Guantánamo stalo symbolem 10 let trvajícího systematického selhávání USA v oblasti respektování lidských práv. Vláda Spojených států ignorovala lidská práva od prvního dne otevření vězení na Guantánamu, a toto selhání pokračuje i po takřka jedenácti letech jeho existence, ” řekl Rob Freer, výzkumník Amnesty International v USA.

Navzdory slibu prezidenta Obamy zavřít k 22. lednu 2010 detenční zařízení Guantánamo zde bylo ještě v polovině prosince 2011 drženo 171 osob. Nejméně 12 z nich je přitom na Guantánamu drženo již od ledna 2002. Jeden z nich si odpykává doživotní trest poté, co byl v roce 2008 odsouzen vojenskou komisí. Nikdo z ostatních 11 vězňů nebyl nikdy obviněn.

Obamova administrativa přijala za účasti všech složek federální vlády globální „válečný“ rámec připravený Bushovou administrativou. Americké úřady v lednu 2010 nařídily, aby čtyři tucty vězňů z Guatánama zůstaly na dlouhé vojenské detenci - bez soudu nebo soudního procesu podle jednostranné americké interpretace válečného práva.

“Dokud nebude USA ke Guantánamu přistupovat jako k lidskoprávnímu problému, odkaz Guantánama bude trvat bez ohledu na to, jestli bude tamní detenční zařízení zavřené nebo ne,” řekl Rob Freer.

Příběhy vězňů: násilí, mizení a právní nevyjasněnost

Mnohé ze zadržovaných vězňů na Guantánamu nechaly americké úřady zmizet a po příjezdu do detenčního centra byli tito lidé často mučeni. Za tyto zločiny spáchané v programu tajné detence prováděné s posvěcením prezidenta neexistovala téměř žádná zodpovědnost před mezinárodním právem. Americká vláda systematicky bránila bývalým vězňům v tom, aby usilovali o odčinění těchto zločinů.

Z celkového počtu 779 vězňů byl během 10 let existence věznice převezen do USA k trestnímu řízení jen jediný z nich. Ostatní stanuli před nespravedlivými soudy vojenských komisí. Šestici ze zadržovaných přitom s posvěcením amerických úřadů hrozí v současné době v před takovými soudy trest smrti.

Obamova administrativa svaluje vinu za své selhání při zavírání detenčního zařízení Guantánamo na Kongres, který v tomto ohledu skutečně selhal v zajištění souladu USA s mezinárodními principy lidských práv.

“ V mezinárodním právu je nepřípustné, aby se v případě selhání dodržet smluvní závazky státy a vlády vymlouvaly na vnitropolitické tlaky a důvody. Stejně tak je neadekvátní, aby jednotlivé složky státní správy vinily jedna druhou z celonárodního selhání v oblasti lidských práv. Mezinárodní právo požaduje, aby bylo nalezeno řešení, ne omluvy,” řekl Rob Freer.

Aktuální petice

  Spojené státy

Amnesty vyzývá USA: Zavřete Guantánamo

Zadržovací zařízení Guantánamo na Kubě se stalo symbolem hrubého porušování lidských práv páchaného americkou vládou ve jménu boje proti terorismu. V současnosti je v něm vězněno na 40 lidí. Většina z nich bez obvinění a spravedlivého soudu. Amnesty International je přesvědčena, že vězni z Guantánama musí být souzeni ve spravedlivých soudních procesech nebo propuštěni. Amnesty dále vyzývá vládu USA, aby věznici na Guantánamu uzavřela.

 

Aktuální počet podpisů: 1495 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...