„Svíčková“ s Amnesty International: klasická česká kuchyně a lidská práva?

  Článek

publikován 11.1.2012

Slavnostní zakončení kampaně 3 minuty stačí a oslava narozenin Amnesty se blíží. Zbývá už jen 18 dní!

V roce 2011 oslavila mezinárodní organizace Amnesty International (AI) 50 let od založení ve světě a 20 let působení v České republice. Během půlstoletí své existence se jí podařilo osvobodit více než 47 000 nespravedlivě vězněných a upozornit na řadu porušování lidských práv a svobod.

Česká pobočka oslavy pojala aktivně – v květnu 2011 zahájila kampaň s názvem 3 MINUTY STAČÍ, jejímž cílem je pomoci 3 nespravedlivě vězněným lidem z Číny, Sýrie a Íránu. Kampaň slavnostně otevřel prezident Václav Havel, který jako první podepsal petice za propuštění 3 nespravedlivě vězněných a připomněl, že to není tak dávno, kdy byl i on sám ve vězení a Amnesty za něj bojovala. „Vím, že nebýt této solidarity, byl jsem v tom vězení daleko déle,“ uvedl Havel v květnu. „Je na každém z nás, aby se snažil. Ti, kteří říkají, že jedinec toho moc nezmůže, si jen hledají výmluvy,“ dodal Havel na otázku, zda jsou podpisové akce na podporu lidských práv účinné. Jeho slova potvrzují i dosavadní výsledky kampaně – jeden ze tří vězněných byl již v červnu propuštěn.

SVÍČKA A SVÍČKOVÁ: PROJEKT NA PODPORU NESPRAVEDLIVĚ VĚZNĚNÝCH LIDÍ

V rámci Grand Restaurant Festivalu (GRF) proběhne unikátní akce s názvem "Svíčková s Amnesty". Vítěz celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2012, restaurace Terasa u Zlaté studně, připraví speciální svíčkovou, kterou si lidé mohou zakoupit v rámci celého festivalu. Výtěžek z každé svíčkové bude použit na pomoc konkrétním lidem v Sýrii, Číně a Íránu. Událost zároveň zakončí kampaň 3 minuty stačí.

Rozhodli jsme se oslavit narozeniny vesele, ale zároveň aktivně. Lidská práva mohou podpořit také milovníci dobrého jídla a ukázat tak, že i láska ke spravedlnosti může procházet žaludkem,“ vysvětluje Mark Martin, ředitel pobočky AI v České republice.Akce Svíčková s Amnesty je zároveň slavnostním zakončením naší kampaně 3 minuty stačí. Během necelých 8 měsíců se nám podařilo získat více než 32 000 podpisů za svobodu pro nespravedlivě vězněné a jeden z vězňů byl dokonce propuštěn. Stále má však problémy a nemůže vykonávat svou právní praxi – i proto za něj dále bojujeme,“ dodává.

„Amnesty International slaví 20 let působení v České republice a 50 let existence ve světě. Jsem hrdý, že se náš festival mohl spojit s touto organizací a s gastro-nadsázkou aspoň trochu pomoci nespravedlivě vězněným lidem ve světě. Na našem webu je odkaz na kampaň "3 minuty stačí", kde můžete podepsat petici a dozvědět se víc,“ vysvětluje zakladatel Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer.

Svíčková s Amnesty se uskuteční 29. ledna 2012 v restauraci Terasa u Zlaté studně od 12.00 -22.00. Prvního oběda ve 12.00 se zúčastní ředitel AI ČR Mark Martin, dlouholetá spolupracovnice AI a bývalá vězenkyně Jiřina Šiklová a zástupci GRF. Na místě bude také zveřejněn výsledný počet podpisů petice Amnesty International za nespravedlivě vězněné.

Chcete se ke kampani také připojit? Máte na to posledních 14 dní!

Učinit tak můžete prostřednictvím webových stránek www.3minutystaci.cz. V průběhu února budou dopisy odeslány představitelům Íránu, Sýrie a Číny.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...