Společnost Trafigura nezákonně skladovala a vyvážela toxický odpad, potvrzuje soud

Článek

Zastavte mučení publikován 6.1.2012

V červenci 2006 se společnost Trafigura v Amsterodamu zbavila odpadu ze své lodi. Odpad byl určen k likvidaci, ale tu Trafigura kvůli nákladům odložila. Odpad raději transportovala do Pobřeží slonoviny, kde ho vyložila. Kvůli toxické skládce pak muselo více než 100 000 lidí vyhledat lékařskou pomoc, 15 lidí zemřelo.

Soudce nyní zamítl odvolání Trafigury proti předchozímu rozsudku, ve kterém byl utajený dovoz nebezpečných odpadů do Amsterodamu a vývoz odpadu do Pobřeží slonoviny v roce 2006 označen za nelegální.

„Skutečnost, že byla mezinárodní společnost Trafigura uznána vinnou z ukládání nebezpečného odpadu, je důležitým krokem ke spravedlnosti pro tisíce lidí v Pobřeží slonoviny, kteří jsou toxickou skládkou zasaženi,“ řekla dnes Amnesty International.

Trafigura opakovaně popřela jakoukoli ilegální činnost. „Rozsudek je jasný: Trafigura je trestně odpovědná za to, že tajila vliv odpadů na přírodu při dovozu do Amsterodamu a za nelegální dovoz odpadu do Pobřeží slonoviny. Především vítáme, že se v tomto případě použije nařízení EU o nebezpečných odpadech,“ řekla Benedetta Lacey, zvláštní poradkyně Amnesty International, která navštívila Pobřeží slonoviny a setkala se s oběťmi toxické skládky.

Rozsudkem odvolacího soudu bylo zjištěno, že město Amsterodam nelze trestně stíhat za vyvezení odpadu z Nizozemí. Amsterodamské přístavní služby (APS), které původně měly uzavřenou smlouvu s Trafigurou o nakládání s odpadem, byly zproštěny obvinění poté, co odvolací soud potvrdil předchozí rozhodnutí, dle něhož se u APS jednalo o ,,omluvitelný právní omyl“.

,,Takové rozhodnutí je podstatným krokem ke spravedlnosti. Stále ale zůstává spousta otázek nezodpovězena. Nizozemské trestní stíhání bylo zaměřeno jen na skutky a porušování zákonů, které se událo v Nizozemí. Nebyl zde zvažován například vliv skladování odpadů v Pobřeží slonoviny,“ řekla Benedetta Lacey.

,,Dnešek je důležitým milníkem pro oběti skládek toxického odpadu. Státy musí zajistit, aby byly mezinárodní společnosti stíhány za protiprávní jednání, které vede k porušování lidských práv doma i v zahraničí,“ uzavřela Benedetta Lacey.

Amnesty International případ nadále sleduje.

Aktuální petice

Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu