Václav Havel: Jedinec zmůže dost. Kdo nesouhlasí, hledá si jen výmluvy.

Amnesty International (AI) vzdává hold Václavu Havlovi a jeho odkazu. Poslední československý a první český prezident byl neúnavným bojovníkem proti bezpráví a inspirujícím člověkem, který nám bude chybět.

Je na každém z nás, aby se snažil. Ti, kteří říkají, že jedinec toho moc nezmůže, si jen hledají výmluvy,“ řekl Václav Havel v únoru 2011 u příležitosti 50. narozenin Amnesty International. Jeho neutuchající entusiasmus a chuť bránit aktivně lidská práva všude tam, kde jsou porušována, je obrovskou inspirací nejen pro všechny členy a příznivce AI.

Havel za sebou zanechal výjimečné morální a intelektuální dědictví. Byl jednou ze symbolických postav 20. století a jeho práce v oblasti lidských práv, demokracie a svobody je inspirací pro nás pro všechny,“ řekl Salil Shetty, generální tajemník AI. „Bude nám i celému světu hrozně chybět a nikdy na něj nezapomeneme,“ dodal.

Prezident Havel byl členem Amnesty International už od roku 1991. S Amnesty ho však pojí mnohem delší osobní zkušenost. V dobách, kdy byl i on sám vězněn, se za něj Amnesty masivně zasazovala a posílala představitelům tehdejšího režimu tisíce zásilek požadujících jeho propuštění.

Málo se to ví, ale v 80. letech chodilo do Československa až 30 000 zásilek ročně. Zástupci Amnesty také jezdili jako pozorovatelé na soudní procesy s politickými vězni. Byli však často vykázání z místnosti a sledováni tajnou policií,“ uvedl ředitel české pobočky AI Mark Martin. „Václav Havel byl neuvěřitelně významnou postavou pro boj o dodržování lidských práv. Letos zahájil naši kampaň 3 minuty stačí, která se zasazuje za nespravedlivě vězněné v Číně, Íránu a Sýrii. I díky němu jsme dosud získali více než 32 000 podpisů z řad veřejnosti. Velice si vážíme toho, že nás do poslední chvíle tak významně podporoval a uděláme maximum pro to, abychom jeho odkaz co nejlépe naplňovali,“ dodal.

Amnesty International na počest Václava Havla zřídila speciální mezinárodní stránky, kam mohou napsat svůj vzkaz všichni bojovníci za lidská práva z celého světa. Na jeho památku také zapálíme Amnesty svíce na několika pietních místech České republiky. Zástupci organizace se zúčastní pohřbu v pátek 23. prosince 2011.

Mezinárodní stránky Amnesty International věnované Václavu Havlovi najdete zde.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

11.9.2018

Regionální koordinátor/ka

Hledáme regionální koordinátora/ku pro ČR

1.2.2018

Turecko: Taner Kiliç byl oficiálně volný jen pár hodin!

Tanera nakonec navzdory rozhodnutí soudu 31. ledna nepropustili z vězení. Dál za ním stojí víc než milion lidí ze 194 zemí.

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.