Tajné popravy v Íránu: exekuce za údajné drogové trestné činy dramaticky vzrůstají

  Článek

Trest smrti publikován 15.12.2011

V letošním roce došlo v Íránu k nárůstu poprav lidí, kteří byli obviněni z údajné drogové trestné činnosti. Situaci zdokumentovala Amnesty International (AI) ve své nové zprávě.

AI ve zprávě s názvem Závislí na smrti: popravy za drogové trestné činy v Íránu uvádí, že v roce 2011 bylo zatím popraveno nejméně 488 lidí za údajné drogové trestné činy. To je téměř trojnásobek poprav za stejné trestné činy v roce 2009. Tehdy AI zdokumentovala za podobné trestné činy nejméně 166 poprav.

Celkově AI v letošním roce zaznamenala více než 600 poprav. Drogové delikty pak představují přibližně 81 % z celkového počtu poprav. AI vyzývá íránské úřady, aby ukončily používání trestu smrti proti obviněným z drogových trestných činů.

„Ve snaze zvládnout velký problém týkající se drog se íránské úřady dopouští vražedného řádění obrovských rozměrů. Přitom neexistují žádné důkazy o tom, že by popravy nějak bránily dalšímu pašování drog,“ řekla Ann Harrison, zástupkyně ředitele AI pro Blízký východ a severní Afriku.

Mohammed Džangali, 38letý řidič kamionu z minoritní skupiny Kouresunni (malé společenství Sunnitů z převážně ázerbájdžánské menšiny Šía) byl popraven dne 10. října 2011 poté, co v roce 2008 poblíž města Orumieh byly nalezeny drogy ve voze, který řídil. Údajně byl – poté, co byl mučen – donucen podepsat „doznání“, které připravilo Ministerstvo zpravodajských služeb.

Jeho rodina nedostala o jeho případu žádné informace. V den, kdy měl být popraven, byla kontaktována, aby přišla do věznice, pokud ho chce vidět. Odsouzený až do smrti tvrdil, že nevěděl, že ve voze jsou ukryty drogy.

Čísla za rok 2010

AI uvedla, že v polovině roku 2010 dostala věrohodné zprávy o tom, že se konala nová vlna poprav za drogové trestné činy. Šlo o tajné masové popravy ve věznici Vakilabád ve městě Mašád. Jedna zpráva informuje, že dne 4. srpna 2010 bylo popraveno více než 89 osob.

Íránské orgány oficiálně uvedly 253 poprav v roce 2010, z toho 172 za drogové trestné činy – téměř 68 % z celkového počtu. AI však obdržela informace o dalších 300 popravách, z nichž byla drtivá většina za drogové trestné činy.

Téměř ve všech případech popravy následovaly po zinscenovaných soudních procesech a obviněným, jejich rodinám a právníkům obviněných nebyli ani varováni, že se popravy mají konat. Popravami za drogové delikty jsou nejvíce ohroženi příslušníci skupin na okraji společnosti – včetně chudých, příslušníků národnostních menšin, kteří trpí diskriminací, a cizích státních příslušníků, zejména Afghánců.

AI uvedla, že celkový počet Afghánců odsouzených k smrti za drogové delikty se může blížit 4000. Tito lidé pravděpodobně trpěli špatným zacházením během zatčení a soudního procesu.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...