Ve jménu bezpečnosti: příběhy ze Saúdské Arábie

Vláda Saúdské Arábie reagovala na vlnu protestů v severní Africe a na Blízkém východě zesílením represí vůči politické opozici a obhájcům lidských práv. Ve své výroční zprávě týkající se lidských práv v Saúdské Arábii „Útlak ve jménu bezpečnosti" to dokumentuje Amnesty International (AI). Zpráva je volně dostupná na stránkách AI.

Jakékoliv protesty a demonstrace či projevy nesouhlasu s vládou a její politikou jsou zakázány a tvrdě potlačovány. Stovky demonstrujících již putovaly do vězení. Ministerstvo vnitra prohlásilo, že použije veškeré prostředky nezbytné k potlačení těch, kteří naruší veřejný pořádek.

Odvážlivci, kteří přesto demonstrují, jsou zatýkáni. Mezi jinými byl zatčen i Khaled al-Johani, který se jako jediný demonstroval na „Den hněvu" 11. března v Riádu. Khaled al-Johani poskytl rozhovor zahraničním mediím, ve kterém kritizoval omezování svobody především svobody slova v Saúdské Arábii. Poté byl zatčen, i po devíti měsících zůstává ve vězení a dodnes nebyl postaven před soud.

Státní orgány pokračují v zatýkání tisíců osob, z nichž mnozí jsou zadržováni, aniž by byli obžalováni či postaveni před soud. Mučení, bití, měsíce samovazby a jiné formy špatného zacházení se zatčenými jsou běžně používány. Zatčeným často není umožněn přístup k právnímu zástupci či kontakt s rodinnou.

V dubnu 2011 ministerstvo vnitra uvedlo, že bylo zatčeno kolem 5 000 osob kvůli spojení s „úchylnou skupinou", termín označující al-Káidu a jiné teroristické organizace. Nejčastějšími obětmi represí jsou členové šíitské menšiny. Většina obyvatel Saúdské Arábie jsou stoupenci wahhábismu, ortodoxní větve sunnitského islámu. Veřejné praktikování jiné víry než sunitské formy islámu není v zemi tolerováno, není proto divu, že velkou část opozice tvoří právě šíité především ve východních provinciích země.

V červnu 2011 Amnesty International získala a uveřejnila kopii návrhu zákona o boji proti terorismu. Tento zákon by v navrhované podobě umožnil státním orgánům pronásledovat nenásilnou opozici jako terorismus a umožnil zákonné zadržování osob ve vazbě bez obvinění a soudu. Návrh zákona zahrnuje mezi zločin terorismu takové činy jako „poškození dobrého jména země", či zpochybňování integrity krále", zločin postihnutelný minimálně deseti lety vězení.

Amnesty International uznává právo a povinnost vlády Saúdské Arábie na zajištění veřejné bezpečnosti, to se však musí odehrávat v rámci mezinárodního práva a s ohledem na ochranu lidských práv.

1.6.2020

Čína: Plán zákona o národní bezpečnosti je jasným útokem na lidská práva v Hongkongu

Čína chce dál potlačovat aktivisty a disent – tentokrát zákonem o národní bezpečnosti v Hongkongu.

2.12.2019

Ibrahim je ve vězení, státnímu zástupci oznámil, že byl mučen

Dne 26. listopadu se Ibrahim Ezz El-Din po 167 dnech nuceného zmizení objevil před Nejvyšším státním zastupitelstvím pro státní bezpečnost.

27.8.2019

Džammú a Kašmír: OSN musí hájit mír a bezpečnost

Rada bezpečnosti OSN musí v první řadě hájit mír a bezpečnost, říká generální tajemník Amnesty Kumi Naidoo.

19.7.2019

Egypt: Mučení, bití, elektrické šoky a obcházení příkazů k propuštění

Egyptské úřady opětovně zadržují již nespravedlivě zadržené a nedodržují soudní příkazy k jejich propuštění. Amnesty upozorňuje, že současná situace je alarmujícím signálem toho, jak se rozpadá soudní systém země.