Maraton psaní dopisů 2011

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 6.12.2011

V šesti městech České republiky se v týdnu od 6. do 10. prosince rozběhne Maraton psaní dopisů na podporu obětí bezpráví. Akci každoročně pořádá Amnesty International (AI). Maraton probíhá současně v řadě zemí světa.

Již tradičně v týdnu od 6. do 10. prosince budou mít lidé v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové, Plzni a Chotěboři příležitost podpořit svým dopisem pronásledované a nespravedlivě vězněné lidi i ty, kteří byli odsouzeni k trestu smrti. Akce vyvrcholí 10. prosince na Den lidských práv.

NEMÁTE MOŽNOST NAPSAT DOPIS VE VAŠEM MĚSTĚ? STÁHNĚTE SI JEJ NEBO PODEPIŠTE ONLINE NA https://www.amnesty.cz/maraton

Dopisy budou směřovat mimo jiné do Turecka, Íránu, Mexika či USA. Některé budou zaslány do Severní Koreje, kde jsou v nelidských podmínkách drženy tisíce politických vězňů v táborech Jodok. Adresátem dopisů bude také mladý student historie a aktivista z Ázerbájdžánu Džabbar Savalan, který byl odsouzen za své názory a činnost na sociálních sítích.

Kromě apelů na odpovědné úřady se budou psát i pozdravy, které přinesou naději přímo do věznic. Třeba Američance Christi Cheramie, která si ve své vlasti od 16 let odpykává doživotní trest bez možnosti předčasného propuštění.

Výsledky maratonu z minulých let potvrzují, že dopisy skutečně pomáhají. „Díky pravidelnému uveřejňování informací o porušování lidských práv a vytrvalému psaní dopisů zodpovědným úřadům dochází ve významném množství případů ke zlepšení,“ potvrzuje kampaňová koordinátorka AI ČR Lenka Pitronová.

Již v prosinci 2010 byl kupříkladu propuštěn Femi Peters, opoziční politik z Gambie. Při té příležitosti poděkoval AI nejen za intervenci v jeho případu, ale i za to, že se díky mobilizaci aktivistů podařilo upozornit na mnoho případů porušování lidských práv v Gambii. Jeho syn tehdy prohlásil: „Chtěl jsem k Vánocům laptop, ale dostal jsem zpátky svého tátu. Byl to ten nejlepší dárek všech dob.“

Podrobné informace o všech případech roku 2011, ži,votní příběhy nespravedlivě vězněných a pronásledovaných obránců lidských práv i požadavky Amnesty International naleznete na www.amnesty.cz/maraton

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu