USA musí zakázat doživotní tresty pro děti a mladistvé bez možnosti předčasného propuštění

  Článek

Moje tělo moje práva publikován 30.11.2011

Zakažte udílení doživotních trestů bez možnosti předčasného propuštění pro děti a mladistvé a prošetřete stávající rozsudky v souladu s mezinárodním právem, vyzývá Amnesty International (AI) americké úřady. Ve zprávě nazvané Tady zemřu, vydané 30. listopadu popisuje AI tři konkrétní příběhy mladistvých, kteří si spolu s více než 2 500 dalšími odpykávají v amerických věznicích doživotní trest.

Christi Cheramie
USA je přitom jedinou zemí na světě, která v případech dětí a mladistvých ukládá doživotní tresty. „Ve Spojených státech nemůžete v osmnácti letech volit, pít či kupovat alkohol; na mnoho lékařských zákroků stále potřebujete mít souhlas rodičů. Zároveň však za své přečiny můžete být už v jedenácti letech odsouzeni k doživotnímu vězení. To se musí změnit,“ uvedla Natacha Mension, kampaňová koordinátorka Amnesty International v USA. „V žádném případě nechceme zlehčovat či omlouvat trestné činy, jichž se děti a mladiství dopouští, ani následky, které toto jejich počínání má,“ zdůraznila.

Současná právní úprava však neposkytuje těmto lidem druhou šanci a nedává mladistvým žádnou možnost k nápravě. Nebere také přitom v potaz podstatné skutečnosti, které mohou sloužit jako polehčující okolnosti, například míru, s jakou se mladistvý přímo podílel na spáchaném zločinu, jeho ochotu k nápravě, duševní stav dítěte či to, zda bylo v minulosti vystaveno zneužívání.

To je i případ třiatřicetileté Christi Cheramie, která si odpykává bezpodmínečný doživotní trest v za vraždu příbuzné svého snoubence. Dívka, která v dětství zažila sexuální obtěžování a má za sebou dva pokusy o sebevraždu, ve vězení strávila půlku svého života. Odsouzena byla v šestnácti letech a k činu se podle svých slov přiznala tehdy proto, že se obávala, že by mohla soudem být odsouzena k smrti. Tvrdí, že trestný čin spáchal její tehdejší přítel a nyní podává žádost o milost. Psychiatr, který ji viděl před začátkem soudního líčení, ji popsal jako nejistou a depresivní dívku, která měla strach z toho, že svého přítele rozzlobí. Jelikož však neproběhlo slyšení, soud žádnou z těchto okolností nevzal v potaz a rovnou případ postoupil dále.

Doživotní rozsudky u dětí a mladistvých výslovně zakazuje Úmluva o právech dítěte OSN, kterou podepsaly všechny státy mimo Somálsko a USA. Přitom americký nejvyšší soud v květnu 2010 označil doživotní tresty pro děti a mladistvé za zvlášť příkrý způsob trestu. „Výše trestu je pro pětasedmdesátníka a šestnáctiletého stejná jen na papíře,“ uvádí se v rozsudku. Nejvyšší soud již před rokem a půl zakázal doživotní rozsudky pro mladistvé u trestných činů, při kterých se dotyčný nedopustil zabití. Nyní zvažuje také možnost rozšířit zákaz na případy vražd; rozhodnout má do poloviny příštího roku.

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...