Sýrie: zastavte násilí a vyšetřete zločiny proti lidskosti

V Sýrii byly od března letošního roku spáchány zločiny proti lidskosti a je proto potřeba okamžitě jednat, učinit přítrž hrubému porušování lidských práv a postavit viníky před spravedlivý soud. Amnesty International k tomu vyzývá syrskou vládu i státy mezinárodního společenství.

Tato výzva se shoduje s doporučením zprávy Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise pro Sýrii zřízenou na základě rezoluce Rady pro lidská práva OSN. Od poloviny září do poloviny listopadu hovořili její členové s více než 322 obětmi a svědky údajných porušování lidských práv, mezi nimiž byli civilisté i bývalí příslušníci vojenských i bezpečnostních složek.

„Zpráva komise potvrzuje to, na co upozorňujeme již dlouhou dobu,“ prohlásil prozatímní ředitel pobočky Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku Philip Luther. „Bohužel nic nenasvědčuje tomu, že syrské úřady vyšetřují a stíhají skutečné viníky těchto zločinů. Proto musí nyní jednat členské státy OSN a zasadit se o to, aby byli dohnáni k trestní odpovědnosti. Celou záležitost by proto měla Rada bezpečnosti postoupit žalobci Mezinárodního trestního soudu,“ dodal Luther.

Syrská vláda v polovině listopadu oznámila, že zřídí národní vyšetřovací komisi, která by s komisí OSN spolupracovala až poté, co učiní vlastní závěry. Úřady však dosud nezveřejnily o vyšetřování žádné informace. Zvláštní zprávu od syrské vlády požaduje do začátku března 2012 také Výbor OSN proti mučení.

Konflikt v Sýrii si od poloviny března vyžádal již přes 3 250 lidských životů, z toho více než 200 dětí. Mnoho z nich bylo zabito bezpečnostními složkami během demonstrací, více než 160 zemřelo za krajně podezřelých okolností ve vyšetřovací vazbě, kde i nadále zůstávají tisíce lidí vystaveno mučení či špatnému zacházení; bez možnosti komunikace s okolním světem, návštěvy svých blízkých, přístupu k lékařské péči či právní pomoci.

6.3.2017

Sýrie: tajná kampaň masových pověšení a vyhlazování ve vězení Saydnaya

Nová mrazivá zpráva Amnesty International odhaluje vypočítavou kampaň syrské vlády, mimosoudních masových poprav pověšením ve vězení Saydnaya. Mezi lety 2011 a 2015, byly každý týden, a často dvakrát týdně, skupiny až padesáti lidí odvedeny z cel a usmrceny pověšením. Během pěti let, až 13 000 lidí, většina z nich civilisté považováni za opozici proti vládě, bylo tajně pověšeno v Saydnaye.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

6.3.2017

USA: Trumpova rozhodnutí blokovat uprchlíky uvádí nenávistnou rétoriku do praxe

V reakci na výkonné nařízení prezidenta Trumpa účinně zabránit uprchlíkům, aby hledali přesídlení v USA, Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International řekl:

27.2.2017

Syrský uprchlík o situaci ve své zemi pro DVTV