Ázerbájdžán musí propustit mladé bloggery a aktivisty

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 16.11.2011

Amnesty International (AI) vyzývá mezinárodní společenství, aby netolerovalo porušování lidských práv v Ázerbájdžánu.

Od března 2011 byla v souvislosti s protesty proti korupci a vzrůstajícímu potlačování nezávislých medií, nevládních organizací a opozičních politických stran v zemi zastrašována a zatčena řada mladých aktivistů a představitelů opozice. Výčet konkrétních případů přináší nová zpráva AI Jaro, které nikdy nerozkvetlo: potlačení svobody v Ázerbájdžánu.

V březnu a dubnu 2011 se v hlavním městě Baku shromáždily stovky lidí, kteří požadovali demokratické reformy a respekt k lidským právům. Aktivisté využili k šíření informací po vzoru protestů na Blízkém východě a v severní Africe sociální média. Odpovědí ázerbajdžánských úřadů bylo pronásledování a zatýkání.

Od té doby jsou mladí aktivisté a opoziční představitelé vězněni na základě vykonstruovaných obvinění. Ohrožováni a pronásledování jsou také novináři.

Amnesty International má za to, že všech 17 osob, které byly odsouzeny během protestů, jsou političtí vězni a žádá jejich okamžité propuštění.

,,Zásah dal jasně najevo, že úřady nebudou tolerovat vyjádření nesouhlasu na veřejnosti ani jakýkoliv pokus o podněcování veřejného mínění proti současnému režimu," uvedla Natalia Nozadze, výzkumnice Amnesty International v Ázerbájdžánu.

Vláda utahuje smyčku nad jakoukoliv formou komunikace tím, že omezuje přístup k informacím, tištěným novinám a distribučním místům pro nezávislá média, čímž ponechává veřejnost v informačním vakuu. Čím dál více spoléháme na sociální média, která by toto vakuum měla vyplnit zasvěcenou debatou,“ řekl Amnesty International Ganimat Zahid, redaktor opozičních novin Azadling.

Za jednoho z aktivistů - Jabbara Savalana – se zasazuje i česká pobočka Amnesty International. 10. prosince, na Den lidských práv, bude pořádat podpisové akce za jeho propuštění.

Případy

Jabbar Savalan
Jabbar Savalan
V únoru 2011 byl student historie a opoziční aktivista Jabbar Savalan zatčen poté, co na Facebook přeposlal článek kritizující vládu a využil sociálních médií ke svolání protestů. Ve vyšetřovací vazbě byl bit a nucen podepsat falešné doznání. Odsouzen byl na více než dva roky za údajné držení marihuany.
Bakhtiyar Hajiyev
Bakhtiyar Hajiyev
Bakhtiyar Hajiyev je opoziční aktivista a spoluzakladatel Facebookové skupiny, která chtěla na 11. března svolat virtuální protest proti zkorumpované vládě. Od listopadu 2010 byl Bakhtiyar třikrát zatčen za vyhýbání se branné povinnosti a za to, že se nezaregistroval na policii. V policejní vazbě byl bit, škrcen a bylo mu rovněž vyhrožováno znásilněním. Tato obvinění však ještě nebyla prošetřena. 18. května 2011 byl odsouzen za vyhýbání se vojenské službě ke třem letům vězení.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...