Firmy mohou porušovat lidská práva. EU jim dává zelenou.

Článek

Zastavte mučení publikován 3.11.2011

Nová strategie Evropské komise pro odpovědné chování evropských firem, které působí v zahraničí, je nedostatečná. Ve strategii chybí adekvátní opatření, která by chránila místní komunity i jednotlivce před porušováním práv ze strany evropských korporací. Amnesty International (AI) je tímto krokem Komise hluboce zklamána.

„Komise tvrdí, že lidská práva jsou pro odpovědné chování firem zásadní. Tento požadavek ale není v jejím akčním plánu nikde vidět,“ řekl Nicolas Beger, ředitel kanceláře Evropských Institucí při AI. „Komise promarnila jedinečnou příležitost zabránit firmám se sídlem v EU zneužívat při svém podnikání v zahraničí práva lidí,“ dodal.

AI obvinila Komisi z nedostatečného pochopení závažnosti celého tématu. Některé evropské firmy způsobují nebo přispívají k závažným poškozováním lidských práv skrze své obchodní operace mimo EU. Využívají k tomu často méně rozvinutých právních systémů a nedostatečné transparentnosti podnikání v daných zemích.

Jedním z takových příkladů jsou i dva úniky ropy z ropovodu firmy Shell v roce 2008, které způsobily zničující škody na životním prostředí, a poznamenaly asi 69 000 Nigerijců žijících v oblasti Bodo v deltě řeky Niger. Dceřiná společnosti firmy Shell Monterrico Metals PLC. se u britského soudu přiznala k odpovědnosti a souhlasila s kompenzací obětem. Jednalo se o odškodnění 33 Peruánců, kteří byli mučeni policií, protože protestovali proti těžbě.

„Nestačí, aby Komise vyzvala firmy k vynaložení úsilí na ochranu lidských práv”, říká Beger. „Komise a jednotlivé země EU musí zavést potřebné zákony. Musí také zajistit lidem a komunitám, kterých se tato problematika týká, dostatečný přístup k informacím o dopadu obchodních operací na lidská práva. A pokud dojde k jejich porušení, musí mít oběti přístup k adekvátní náhradě,“ dodal.

Amnesty International požaduje, aby firmy se sídlem v EU nesly odpovědnost za své chování v zahraničí, které porušuje lidská práva. Mezi nedostatky navržené EU strategie mimo jiné patří:

• Nenavržení žádné konkrétní akce na realizaci mezinárodních standardů v oblasti obchodu a lidských práv
  • Nenavržení legislativy, která by umožnila spuštění preventivních mechanismů kontroly dodržování lidských práv firmami
  • Nezdůraznění nutnosti přístupu ke spravedlnosti dostupné pro oběti zneužívání lidských práv evropskými firmami, jejich dceřinými společnostmi a dodavateli
  • Nedostatečné zajištění informovanosti místních komunit. Ty tak nemohou samy posoudit rizika porušování lidských práv, které mohou firmy způsobit.

Aktuální petice

Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu