Kolik lidí popraví letos v Bělorusku? Amnesty International vyzývá ke zrušení trestu smrti v této zemi

  Článek

Trest smrti Zastavte mučení publikován 10.10.2011

Bělorusko je poslední zemí v Evropě a bývalém sovětském bloku, která popravuje. Dnes se na něj u příležitosti Světového dne proti trestu smrti soustředí pozornost mezinárodní organizace Amnesty International (AI). AI žádá zrušení trestu smrti a zastavení plánovaných poprav v této zemi.

Cela smrti, detenční zařízení v Minsku.
Bělorusko je poslední zemí v Evropě a bývalém sovětském bloku, která popravuje. Dnes se na něj u příležitosti Světového dne proti trestu smrti soustředí pozornost mezinárodní organizace Amnesty International (AI). AI žádá zrušení trestu smrti a zastavení plánovaných poprav v této zemi.

Zatímco v roce 2009 v Evropě žádná poprava neproběhla, v roce 2010 byly vykonány hned dvě – obě v Bělorusku a obě zřejmě v rozporu s procesním právem. K trestu smrti byli v témže roce odsouzeni další tři lidé, dva z nich už možná Lukašenkův režim popravil. Ani to však není možné určit s jistotou, protože úřady veškeré informace tají.

„V Bělorusku nejde jen o samotný moment popravy. Celková krutost trestu spočívá také v tom, že se příbuzní o úmrtí svých blízkých dozvídají až týdny nebo dokonce měsíce po samotné popravě. Nemají možnost pohřbít tělo a nedostanou ani informaci, kde je jejich blízký pohřbený,“ uvedla Roseann Rife, expertka Amnesty International na téma trestu smrti.

Od roku 1991 Bělorusko popravilo nejméně 400 lidí, přesné číslo úřady tají. Ani samotní vězni nevědí, kdy budou popraveni. S jistotou ví jen to, že je čeká kulka do týla.

Podle informací AI čekalo na konci roku 2010 v celách smrti po celém světě nejméně 17 800 lidí. V roce 2010 popravovalo 23 zemí, poprav však bylo méně než v roce předešlém. Smutné prvenství připadlo opět Číně, která popravila více lidí než zbytek světa dohromady. Kampaň za zrušení trestu smrti probíhá také v České republice, lidé se mohou připojit k petici za zrušení trestu smrti v Bělorusku například na webových stránkách www.amnesty.cz.

Příběhy odsouzených

Andrej Burdyka byl odsouzený 14. května 2010 za vraždu tří lidí. 23. září letošního roku obdržela jeho rodina telefonát z okresního soudu v Grodnu, s výzvou o vyzvednutí úmrtního listu svého syna. Společně s ním byl odsouzen další mladý muž (28), o jeho smrti se ale stále spekuluje a rodina žádné oficiální informace nemá.

Matka Andreje Burdyka se stále dožaduje informace o místě posledního odpočinku svého syna. Marně zatím obchází hřbitovy v okolí Minsku.

Případ jiného muže je známější. Andrej Zhuk byl odsouzen za vraždu. Když mu jeho matka 19. března 2010 přinesla do vězení balík s jídlem, bylo jí sděleno, že byl vězeň přemístěn. Zároveň ji představitelé věznice nakázali, aby se již nevracela a počkala na oficiální sdělení soudu. 23. března 2010 ráno jí zaměstnanci věznice sdělili, že její syn byl spolu s dalším mužem popraven.

Žena vylíčila AI jaká muka cítí, protože ani neví, kde je její syn pohřbený. Popsala také častou domácí scénu, kdy stává malý syn Andreje Zhuka mlčky před otcovým potrétem. „Netuším, co si myslí,“ řekla.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...