Jak svět popravuje: co mají společného včerejší zločinci?

  Článek

Trest smrti publikován 22.9.2011

Včera byl ve státě Georgia v USA popraven Troy Anthony Davis. Jeho čtvrté popravě (během dvaceti let ve vězení se Davis na smrt chystal již třikrát) předcházely rozsáhlé mezinárodní protesty, do kterých se intenzivně zapojila řada vlivných osobností i uznávaných organizací. Marně. Davis byl navzdory vážným pochybnostem o jeho vinně krátce před půlnocí popraven.

Atlanta
Popravám ale včera nebyl konec. 42letého Davise následoval 17letý Íránec Alireza Molla-Soltani. Byl oběšen za přihlížení davu lidí ve městě Karaj za to, že pobodal populárního sportovce Ruhollaha Dadashiho během hádky. Podle íránských médií ale hoch prohlásil, že zpanikařil a jednal v sebeobraně. Dadashi ho prý po tmě napadl. Ani nízký věk či mezinárodní zákaz popravovat nezletilé však teenagera před smrtí neuchránil.

.

Proti mezinárodnímu právu se včera prohřešila také Čína. Za pašování drog popravila Pakistánce Zahida Husajna Shaha. Stejně jako USA použili i Číňané smrtící injekci.

Tři země, jeden trest. Společným jmenovatelem však zůstává svírající nejistota ohledně provinění odsouzených, v případě posledních dvou zemí pak také porušení mezinárodního práva.

Irsko
Jeden ze včerejších "hrdinů" poslal před popravou zprávu Amnesty International:

„Toto volání po spravedlnosti nekončí mým případem. Toto volání je pro všechny Troye Davise, kteří tu byli už přede mnou a kteří přijdou po mně. Jsem v dobrém rozpoložení, rozjímám v modlitbě a jsem v míru. Ale nepřestanu bojovat dokud nevydechnu naposledy."

AI Francie
Amnesty International vyzývá všechny, kdo nesouhlasí s trestem smrti, aby se zapojili do chystané akce zaměřené na zákaz nejvyššího trestu. Sledujte www.amnesty.cz, vše vyvrcholí 10. října, kdy si připomínáme Mezinárodní den proti trestu smrti.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...